Šta će se dogoditi Facebook-ovom kriptovalutom?

Valuta

Sve je verovatnije da se Diem, nesrećna kriptovaluta ranije poznata kao Libra, nikada neće stvarno materijalizovati. Udruženje Diem navodno „odmjerava prodaju svoje imovine kao način da vrati kapital svojim investitorima“, prema izvještajima Boolmberg-a.

Nejasno je koja sredstva posjeduje Udruženje Diem, ali u izvještaju se navodi da grupa razgovara sa bankarima o prodaji svoje intelektualne svojine i pronalaženju „novog doma za inženjere koji su razvili tehnologiju“.

Ako bi se dogodila prodaja, to bi bio i posljednji potez za Diem, projekat kriptovalute za koji se zalagao Mark Zuckerberg. Planovi za podizanje stablecoin-a, godinama su zastajali zbog odbijanja propisa i zabrinutosti zakonodavca. Nakon prvog lansiranja kao Libra, nekoliko partnera visokog profila se povuklo 2019.godine.

Prošle jeseni, Facebook je pokrenuo mali pilot projekat Novi, novčanik za kriptovalute ranije poznat kao Calibra. Takođe, Novi  je bio primoran da se pokrene bez podrške za Diem.

Koristio je drugačiji stabilcoin pod nazivom Pax Dollar. To je bio znak da Diem-ova budućnost postaje neizvjesna. Dugogodišnji izvršni direktor Facebook-a David Marcus, koji je nadgledao kripto planove društvene mreže, rekao je u to vreme da je Facebook ostao privržen Diem-u.

„Želim da bude jasno da se naša podrška za Diem nije promijenila i namjeravamo da pokrenemo Novi, sa Diem-om kada dobije regulatorno odobrenje i kada krene u rad“.

Predstavnik udruženja Diem rekao je da izvještavanje Bloomberg-a sadrži neprecizirane „činjenične greške“, ali je odbio da komentariše dalje.

Izvor: Pcpress.rs