Kineska digitalna valuta u fazi testiranja, u upotrebi za Olimpijadu

Valuta

Kineska državna novinska agencija Xinhau kaže kako će se unutrašnji zatvoreni piloti digitalnog juana testirati u Shenzhenu, Suzhouu, Xiongan New Districtu i Chengduu.

U najnovijoj fazi procesa Narodne banke Kine, koji seže do 2014. godine, učesnici će testirati mobilnu aplikaciju za čuvanje i razmjenu digitalne valute radi poboljšanja njene funkcionalnosti.

PBoC naglašava da je valuta još uvijek u testnoj fazi, ali, u nagovještaju o mogućem vremenskom okviru lansiranja, navode se zimske olimpijske igre 2022. koje će se održati u Pekingu.

U međuvremenu, lokalne vijesti tvrde da su se banke, Ant Financial (firma iza koje stoje Alibaba), Tencent i grupa trgovaca, uključujući McDonald’s, Starbucks i Subway, sastali kako bi razgovarali o testiranju valute.

Prošle godine, zamjenik direktora PBoC-a Mu Changchun rekao je da će nova digitalna valuta biti dizajnerski slična kovanici Facebooka te će biti prihvatljiva za korištenje na velikim platnim platformama i mrežama e-trgovine kao što su WeChat, TenCent i AliPay, prenosi Indikator.ba.

Objašnjavajući rrazloge koji stoje iza plana, Mu je rekao: “To je zaštita našeg monetarnog suvereniteta i legalnog statusa valute.” To se poklapa sa novim izvještajem istraživačke kampanje “Pozitivni novac” koja tvrdi da bi centralne banke trebale izdati digitalnu verziju gotovine kako bi spriječile “privatizaciju” novca.