Ojačala tražnja za sigurnijim valutama – jenom i frankom

Valuta

Kurs američkog dolara potonuo je protekle sedmice na najniži nivo prema jenu i švajcarskom franku u zadnja dva mjeseca

To je posljedica eskalacije geopolitičkih napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, koja je nagnala investitore na kupovinu „utočišta za kapital“ u nemirnim vremenima.

Kurs dolara spustio se protekle sedmice 1,33 odsto prema jenu, na 109,22 jena.

Tokom sedmice dotakao je i najniži nivo od 14. juna prema jenu, od svega 108,91 jena, no uspio je u petak nadoknaditi dio gubitaka, nakon što je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izvijestio da Rusija i Kina imaju plan kako da smanje napetosti između te dvije zemlje.

– Posljednja stvar koju tržišta žele su napetosti između SAD i Sjeverne Koreje. To je situacija bez dobrog rješenja, iako je većina ljudi skeptična oko toga da Rusija i Kina imaju plan smirivanja situacije – smatra Stan Sipli, strateg pri njujorškom Evercore ISI.

Analitičari procjenjuju da bi se pad američke valute mogao ubrzati ukoliko se spusti ispod tehničke podrške od 108,13 jena.

Kurs švajcarskog franka bio je u tom razdoblju na dobitku 1 odsto prema dolaru, dosegnuvši 0,9617 franaka za dolar.

Švajcarska i japanska valuta ojačale su protekle sedmice nakon što je američki predsjednik Donald Tramp upozorio Sjevernu Koreju da će se suočiti s „vatrom i bijesom“ ako ugrozi SAD. Svoju retoriku još je više zaoštrio u četvrtak, upozorivši Pjongjang da ne napada Guam ili američke saveznike, nakon što su korejske vlasti kazale da će uskoro dovršiti planove raketnog napada blizu američke teritorije u Pacifiku.

Spomenute valute uvijek se traže u vrijeme geopolitičkih napetosti ili globalnih financijskih kriza, dijelom zbog toga što obe zemlje imaju velike viškove u bilansima plaćanja. Japan je ujedno najveći kreditor u svijetu i pretpostavlja se da bi japanski ulagači u slučaju pojačanih globalnih napetosti vjerovatno repatrirali imovinu koju drže u inozemstvu.

Dolar se protekloga vikenda spustio i prema euru i to za 0,4 odsto, na 1,1823 dolara, nakon što je Morgan Stenli objavio svoju procjenu da bi do početka iduće godine euro mogao dosegnuti i 1,25 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje kurs dolara prema korpi šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je protekle sedmice 0,8 odsto, na 93,052 boda.