EU: Rast i rekordna zaposlenost

Eurozona

EU i Evrozona zabilježile su prosječan privredini rast od oko dva procenta u 2016. godini, a i javne finansije su poboljšane

Zaposlenost od 233 miliona onih koji imaju posao u EU, rekordno je visoka, objavila je Evropska komisija.

Evropska komisija je u svom redovnom ”evropskom semestru” za proljeće 2017. godine naglasila da je nezaposlenost u EU na „najmanjem prosjeku još od 2009. godine”, a da ulaganja u nekim državama članicama premašuju nivo na kome su bila prije ekonomske krize.

U Evropskoj Komisiji upozoravaju da spor rast produktivnosti i još prisutne posljedice krize, uključujući i razlike među državama i unutar njih kao i neizvjesni spoljni faktori i dalje opterećuju evropsku privredu.

– EU bilježi rast šestu godinu za redom. Ipak, oporavak je neravnomjeran i još uvijek nestabilan. Moramo upotrebiti sva raspoloživa sredstva za podsticanje rasta, a to uključuje pametne privredne reforme i inteligentnu primenu fiskalne politike – poručio je komesar nadležan za ekonomiju i finansije Pijer Moskovici.

Evropska komisija predstavila je državama članicama i svoje preporuke u cilju ravnoteže između održivosti javnih finansija i podsticaja privrednog rasta. U cilju koordinacije ekonomskih politika Komisija je pozvala države članice da rade na ”uključivom, čvrstom i održivom” privrednom rastu, uključujući i povećanje konkurentnosti i inovativnosti.

Kada su u pitanju pojedinačne preporuke, Evropska komisija kaže da su zemlje članice prosječno napravile ”određeni napredak u dvije od tri preporuke”, pri čemu je najveći korak u napred učinjen u oblasti fiskalne politike i upravljanja kao i finansijskih usluga.

Evropska komsija je preporučila i ukidanje procedudura za slučaj prekomjernog deficita za Hrvatsku i Portugal.

Italija je, prema viđenju Evropske komisije, primijenila tražene fiskalne mjere, dok je Rumunija upozorena na ”značajna odstupanja” kada je u pitanju srednjoročni budžetski plan i pozvana da ”korektivene korake” kako bi izbjegla otvarnje procedure prekomjernog deficita.