EU kaznila Gugl sa 4,34 milijarde eura

Eurozona

Evropska komisija kaznila Gugl zbog nezakonito nametnutih ograničenja proizvođačima android uređaja i operaterima mobilnih mreža

Evropska komisija je kaznila Android operativni sistem i to novčanom kaznom od 4,34 milijarde eura jer su favorizovali svoje usluge u odnosu na konkurenciju u pretraživanju interneta i tako ojačavali svoje poslove širom Evrope.
Problem leži u Sporazumu o distribuciji aplikacija za mobilne uređaje (MADA) koji zahtijeva od pojedinih proizvođača pametnih telefona da određene Gugl usluge budu podrazumijevane i glavne opcije. Poput Samsunga i Huaveja. Otuda EU vjeruje da je Gugl samim tim korakom gušio svoju konkurenciju. Ova vrsta poslovanja je nezakonita i krši pravila tržišne utakmice. Još prije dvije godine Kent Valker je tvrdio da je Gugl svim korisnicima Ajfona i Majkrosoft Vindousa pametnih telefona dao na izbor opcije, gdje je naglasio da su i Android prozivođači hardvera mogli unaprijed da instaliraju bilo koje konkurentske aplikacije zajedno sa Guglom i da oni nisu imali nikakav uticaj.
Trenutno je neizvjesno koje će zahtjeve imati EU za Gugl, kao i da li će na uslove pristati Gugl komapnija koja je najavila žalbu. U roku od 90 dana Gugl mora da prestane sa tom praksom ili ga čeka kazna u visini od pet odsto prosječnog dnevnog prometa širom svijeta.