ECB mijenja prognozu za inflaciju, euro pada

Eurozona

ECB se sprema da zbog slabijih cijena energije na predstojećem sastanku smanji prognozu inflacije u okviru svog izvještaja o budućim izgledima

Novi ECB-ov nacrt sada pokazuje projekciju rasta potrošačkih cijena od oko 1,5 odsto za svaku godinu – 2017, 2018. i za 2019, rekli su izvori „Blumberga“.

U prethodnom izvještaju o izgledima iz marta, ECB je predviđao da će inflacija u ovoj godini biti 1,7 posto, dogodine 1,6 procenata, a 2019. godine 1,7 odsto.

Prijedlog izvještaja o izgledima biće predstavljen Upravnom savjetu na dvodnevnom sastanku ECB-a u Talinu, a navedene cifre nisu konačne dok god ne budu objavljene. Prognoze za baznu inflaciju, koja isključuje cijene energije i hrane, vjerovatno će biti malo izmijenjene, dok će predviđanja ekonomskog rasta, kako kažu izvori njujorške agencije, biti revidirana naviše za oko desetinu procentnog poena.

Nakon ove vijesti euro je skliznuo naniže za 0,6 odsto na 1,1211 dolara, najniži nivo u okviru dnevnog trgovanja. Evropske akcije su skočile, a njemačke obveznice su se oporavile, uz prinos na 10-godišnje dužničke hartije od 0,249 posto u 12:30 časova po frankfurtskom vremenu.

Inflacija u eurozoni je u dosadašnjem toku 2017. godine bila promjenljiva, dostižući čak 2,0 odsto u februaru da bi u maju usporila na 1,4 procenta. Cilj ECB-a je da zona eura dostigne i održava stopu inflacije od nešto malo ispod 2,0 odsto u kontinuitetu na srednji rok bez novčanih podsticaja, dodaje njujorška agencija.