Počela proizvodnja nove Fieste

Prvi primjerci sedme generacije Fordovog potkompaktnog modela sišli su sa proizvodnih traka pogona u Kelnu

Ford je za potrebe proizvodnje nove Fieste investirao 293 miliona eura u fabriku u Njemačkoj, u kojoj će se izrađivati po jedan novi automobil na svakih 68 sekundi.

Fiesta, koja je duži niz godina najprodavaniji model u svojoj klasi na evropskom tržištu, proizvodiće se u 4 verzije – Titanium, ST Line (sa sportskim akcentom, luksuznoj Vignale i po prvi put u „kros“ varijanti, u Active paketu.

Ford naglašava da je nova generacija Fieste veća, bezbjednija i štedljivija od prethodnika. Proizvođač se potrudio da značajno unaprijedi i unutrašnjost vozila, pa je enterijer sada dopadljiviji i znatno moderniji u poređenju sa prethodnikom.

Osim poboljšanja na estetskom planu, unaprijeđen je i kvalitet materijala kojima je obložena kabina nove Fieste. Komandna tabla oblikovana je „od nule“. Ventilacioni otvori izgledaju elegantnije i skladnije, baš kao i centralna konzola koja je svedenija, sa manjim brojem i boljim rasporedom dugmića.

Ford se pohvalio i brojnim elektronskim sistemima asistencije, koji treba da poboljšaju bezbjednosne karakteristike ovog malog automobila.

Fiesta je opremljena tehnologijom za prevenciju sudara sa sistemom za detekciju pešaka na putu, zatim asistencijom prilikom parkiranja, adaptivnim tempomatom, sistemom za otkrivanje drugih vozila u mrtvom uglu i upozorenjem vozača na iste, tehnologijom za održavanje automobila u okvirima vozne trake kojom se kreće i mnogim drugim sistemima.

Paletu motor sačinjavaju trocilindarski benzinci i dizelaši sa 4 cilindra. Nešto kasnije očekuje se i najsnažnija Fiesta ST sa 1.5 litarskim benzincem koji proizvodi 200 ks. Ovaj automobil ubrzavaće od 0 do 100 km/h za 6,7 s.