Zakerberg dobio diplomu 12 godina pošto je napustio Harvard

Osnivač Facebooka Mark Zakerberg vratio se na Harvard da održi govor ovogodišnjim diplomcima, gdje je dobio i diplomu tog univerziteta koji je napustio prije dvanaest godina

Zakerbergu je dodijeljen počasni doktorat Harvarda i predstavljen je okupljenim diplomcima kao doktor Mark Zakerberg.

– Ako završim ovaj govor ovdje danas to će biti prvi put da zpravo nešto završim ovdje na Harvardu – rekao je Zakerberg na početku govora, koji jeste završio.

Zakerberg je osnovao Facebook u svojoj studentskoj sobi 2004. godine. Nešto što je počelo kao zatvorena mreža za povezivanje studenata Harvarda sada je globalna komunikaciona mreža sa gotovo dvije milijarde korisnika. U svom govoru on je poručio novoj generaciji diplomaca da donesu smisao svijetu, da se bore protiv nejednakosti i ojačaju globalnu zajednicu.

– Promjene počinju lokalno. Čak i globalne promjene počinju s malim, sa ljudima kao što smo mi – rekao je on i naveo primjere običnih ljudi kao što je David Razu Aznar koji je vodio napore da se legalizuje gej brak u Meksiku.

Rekao je da je to i njegova priča, da je bio student u sobi na kampusu koji je povezivao jednu po jednu zajednicu, i to radio dok „jednog dana možemo da povežemo cijeli svijet“.

Osnivanje Facebooka tema je holivudskog filma Društvena mreža iz 2010. godine. Zakerberg slijedi primjer Bila Gejtsa, još jedne čuvene osobe koja je napustila Harvard bez diplomiranja. Gejts je govorio na ceremoniji diplomiranja na Harvardu prije deset godina.

Počasne diplome Harvarda su isto kad i Zakerberg dobili glumica Džudi Denč i kompozitor Džon Vilijams poznat po muzici za Ratove Zvijezda i filmove Harija Potera, kao i somalijski aktivista za ljudska prava Hava Abdi Diblave. (Beta)