Nino Kavara iz BiH vlasnik je lanca restorana u 14 turskih gradova

Nino Kavara imao je imao 14 godina kada je sa porodicom izbjegao u Tursku, a danas nakon nešto više od 20 godina, a Kavara je uspješan preduzetnik u Turskoj, gdje stoji na čelu lanca od 22 restorana u 14 turskih gradova

U razgovoru s novinarom AA, Kavara je ispričao kako je, i pored svih životnih poteškoća, uspio svoje ime upisati među uspješne preduzetnike u Turskoj.

– Imao sam tada svega 14 godina. Zajedno s majkom, ocem i sestrom doselili smo u Izmir. Tamo nam je pomogla naša rodbina, rekao je Kavara, dodavši kako je po dolasku u Izmir trenirao u košarkaškom klubu Tuborg.

Dodaje kako su njegovi roditelji 1999. godine otvorili prvi restoran u Karsiyaki, dijelu grada Izmira, koji će kasnije biti temelj današnjeg lanca restorana.

– Otvorili smo restoran i nazvali ga ‘Everyday Grill’. Nudili smo i ćevape, a naš cilj je bio da gostima ponudimo i balkanska jela. To smo radili vrlo uspješno, istakao je Kavara.

Nakon smrti oca, Kavara je bio primoran prestati se baviti košarkom, te je zajedno s majkom nastavio voditi posao oko restorana. Dalje ističe kako je nakon 15 godina iskustva u sektoru gastronomije, želio napraviti jedan brend, s imenom koje će u sebi nositi i bosansku i tursku kulturu.

– Krenuli smo od imena ‘somun’ koje se koristi i u BiH, te smo naš brend nazvali ‘Somunarasi’ (ćevapi u somunu). Ćevapi se i na ovim prostorima gostima nude u somunu. Naš prvi restoran pod tim imenom otvoren je 2014. godine u Karsiyaki, rekao je Kavara.

Nakon što se ovaj korak pokazao uspješnim, Kavara kaže kako su otvorena još dva restorana u Izmiru, da bi danas u 14 turskih gradova, otvorili ukupno 22 restorana.