Ovo je ključ uspjeha najpoznatijih preduzetnika

Da li ste se ikada zapitali gdјe je ključ uspјeha najpoznatijih preduzetnika?

Stara narodna poslovica glasi „po jutru se dan poznaje“, tako da ćete možda svoj recept za uspјeh naći upravo u jutarnjim navikama. Istražili smo za vas neke od navika svјetski poznatih uspјešnih preduzetnika.

Ilon Mask, osnivač i direktor uspješnih kompanija „Tesla“, „SpaceX“ i „SolarCity“, stavlja veliki naglasak na raspored. Svake večeri odvojite vrijeme i razmislite šta ćete narednog dana uraditi.

Ešli Vans, autor biografije pod nazivom „Elon Musk: Tesla, SpaceX, i potraga za fantastičnom budućnošću“, napisao je: „Raspored mu daje priliku da uvijek postigne svoje ciljeve i da pregleda zadatke koje je završio“.

Dan završava kasno, oko jedan sat poslije ponoći, a novi dan počinje u sedam sati ujutru, otkrio je 46-godišnjak na Reddit AMA konferenciji. Mask, koga mnogi doživljavaju kao vizionara, veliki je ljubitelj slatkiša, gaziranih pića i kafe. U jednom intervjuu, izjavio je da se, po preporuci doktora, mora odreći nekih svojih loših navika.

Marisa Majer, poslovna žena i majka troje djece, je alfa i omega kompanije „Yahoo“. Dan počinje u šest ujutru, i spava manje od šest sati dnevno. Sreća je, što joj je dovoljno malo sna. Prvo što uradi ujutru je pregled e-pošte, a zatim odvoji vrijeme za vјežbanje, jer sport smatra važnom komponentom dana. Da bi napunila potrošene baterije, svaka četiri mjeseca priušti sebi odmor, dodala je u razgovoru za „Gardijan“.

Majer takođe ističe da je njena poslovna i privatna uloga zahtijevala mnogo energije i fokusiranosti. „Vrlo je važno da se postave prioriteti, jer nema mnogo prostora i vremena za druge stvari“, bila je jasna u gostovanju u jednoj emisiji. Na taj način ne trpi nijedna od njenih uloga.

„Za više od 50 godina moje karijere, shvatio sam da, ako ustanem ranije, mogu uraditi mnogo više tokom dana te poslјedično i kroz život“, rekao je Ričard Brenson, poznato lice i suosnivač britanske imperije „Virgin“, koja danas broji oko 400 kompanija i zapošljava 71.000 ljudi. Za njega je san izuzetno važan, i zbog toga spava kad god je to moguće. Naročito to čini u avionu, gdјe zbog čestih putovanja provodi po nekoliko sati.

„Bez obzira na to, gdјe sam, pokušavam da se probudim i ustanem u pet ujutru“, napisao je na svom blogu. Ako ustane dovoljno rano, ima dovoljno vremena za vјežbanje i porodicu. Uvјeren je da svakodnevni trening povećava njegovu produktivnost za najmanje još četiri sata. Bez obzira da li se radi o tenisu ili nekom adrenalinskom sportu, 67-godišnjak se zaklinje u jutarnju rekreaciju i dozu adrenalina. Jutarnje vežbanje pomaže mu da smanji stres tokom dana. Dodaje, da mu pomaže i da ima bolji san.

Bilu Gejtsu dan počinje u njegovoj teretani. Svakog jutra pliva najmanje sat vremena. Dobar početak dana poslјedica je kvalitetnog i dugotrajnog sna, smatra on. „Bez dovoljno sna, mogu da održim govor, mogu da uradim određene stvari, ali mi za kreativno razmišljanje treba sedmočasovni san“, otkrio je za „Times“ kao jednu od njegovih tajni uspјeha.

„Prva stvar koju uradim je – pogledam svoj telefon. Pregledam Fejsbuk da vidim šta se dešava širom svijeta. Provјeravam poruke; pregledam Mesindžer i Vacap“, izjavio je Mark Zakerberg, koji je 2004. godine kao student Harvard univerziteta osnovao najveću društvenu internet mrežu Fejsbuk.

„Ako je dan ‘miran’, ne pregledam duže od nekoliko minuta“, dodao je 33-godišnjak koji prethodno mora da stavi svoja sočiva, zbog slabijeg vida.

„Nikad nisam bio jutarnji tip. Moj sin Max me je pretvorio u ranoranioca“. Kako je otkrio, voli da koristi jutro za trčanje, teretana je po njegovom mišljenju još jedan dobar način za početak dana.

Amansio Ortega je „čovek koji oblači svijet“. Ortega, koji je započeo svoj posao 1975. godine sa 100 dolara u džepu, stoji iza brendova poput „Zara“, „Pull & Bear“, „Stradivarijus“. On je dokaz da uspјeh nije samo za mlade ljude – imao je skoro 40 godina kada je sa svojom prvom suprugom dizajnirao prve pidžame i veš.

Sin željezničara, koji danas teži više od 71,5 milijardi dolara, uvјeren je da ujutru moramo znati šta je to što nas pokreće naprijed, otkriva opis na „Forbsu“. Često se nalazimo u jutarnjem vrtlogu misli i zadataka, ne fokusirajući se na dosadašnje ciljeve i snove, kaže on.

Život ovog 81-godišnjaka je prilično misteriozan. Njegovi jutarnji rituali nisu poznati, ali tajna njegovog uspjeha jeste. Ortega prati dva pravila u poslu: kupcu treba dati ono što želi, a time se prevazilazi konkurencija.