Vrijednost Epla dostigla astronomskih 800 milijardi

Tehnološki gigant Epl je prva američka kompanija čija je tržišna kapitalizacija dostigla 800 milijardi dolara, nešto više od dvije godine nakon što je prešla prag od 700 milijardi dolara

Na zatvaranju berzi u utorak Eplova dionica je porasla 0,64 posto, na 153,99 dolara, čime procijenjena tržišna vrijednost kompanije iznosi 802,8 milijardi dolara.

Vrijednost dionice proizvođača Ajfona porasla je 33 odsto ove godine i gotovo 50 odsto od američkih predsjedničkih izbora u novembru. Kompanija trenutno predstavlja četiri odsto od ukupne vrijednosti kompanija uvrštenih u indeks S&P 500, koja iznosi 21,700 milijardi dolara.

„To samo pokazuje koliko je to moćna franšiza. Moguće je da je najmoćnija franšiza u SAD danas“, rekao je predsjednik finansijske kuće LibertyView Capital Management Rik Mekler.

„S obzirom na to da ima ograničeni broj proizvoda, stvarno je dominirala tržištem na način na koji tek nekoliko kompanija može, a uspjela je i da zadrži maržu uprkos brojnim konkurentima“, naglasio je Mekler.

Ako Epl nastavi ovako da napreduje, kompanija će do kraja ove godine dostići tržišnu vrijednost od 1.000 milijardi dolara. Vrijednost Epla prilikom jučerašnjeg zatvaranja tržišta od 802,8 milijarde dolara veća je od vrijednosti ekonomija 45 od 50 američkih država. Pritom, veću vrijednost imaju samo države Ilinois, Florida, Njujork, Teksas i Kalifornija.

(Al Jazeera)