Potpisan sporazum Vlade RS i Microsofta

Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević potpisao je u SAD, u ime Vlade Srpske, sporazum “Vladin bezbjednosni program”, čime je Srpska postala prva potpisnica ovog sporazuma u regionu

Potpisivanjem ovog sporazuma juče u sjedištu kompanije “Microsoft” u Redmondu, Republika Srpska se pridružuje međunarodnoj koaliciji država koje prepoznaju i aktivno rade na prevenciji kibernetičkih prijetnji.

“Putem partnerstva sa `Microsoftom`, Srpska će u području informacione bezbjednosti /IT/ biti prepoznata kao važan regionalni faktor i partner državama koje posjeduju značajne bezbjednosne kapacitete, uključujući SAD, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju i druge zemlje”, rekao je Rajčević.

On je izrazio zadovoljstvo što je “Microsoft” prepoznao napore Srpske na podizanju svijesti i izgradnji sopstvenih kapaciteta iz IT oblasti, saopšteno je iz Agencije za informaciono društvo Republike Srpske. S

porazum je potpisao potpredsjednik “Microsofta” Skot Čarni, koji je istakao da posvećenost bezbjednosti, transparentnosti i pouzdanosti ostaju glavni prioriteti te kompanije, te da događanja u svijetu povećavaju važnost ovog prioriteta.

“Svjesni smo da je potrebno mnogo više od napredne tehnologije da bi sigurnost, transparentnost i pouzdanost postali realnost u digitalnom prostoru. Kroz `Vladin bezbjednosni program` uspostavljamo snažna partnerstva između javnog i privatnog sektora širom svijeta, čime ćemo ubrzati prihvatanje prednosti digitalne transformacije”, naveo je Čarni.

On je dodao da danas ovaj program koristi više od 30 zemalja svijeta.

Direktor kompanije “Microsoft” u BiH Omar Krivošija rekao je da se sporazum odnosi na izgradnju i implementaciju sigurnije IT infrastrukture s ciljem zaštite građana i ekonomije.

Vladin bezbjednosni program” učesnicima omogućava kontrolisan pristup izvornom kodu za važne “Microsoft” proizvode, “Microsoft transparency” centrima, “Microsoft” inteligenciji za ranjivost i prijetnje, tehničkim informacijama o proizvodima i uslugama te pristup informacijama o ključnim klaud uslugama “Microsofta”.

Od 2003. godine, kada je “Vladin bezbjednosni program” kreiran podržavao je razmjenu informacija i napore nacionalnih vlada i međunarodnih organizacija da zaštite svoje građane i nacionalne infrastrukture od prijetnji i ranjivosti, dodaje se u saopštenju.