Tuzlak dobio posao punjenja e-buseva u Rusiji

Srpski privrednik i kompanija Simens praviće napajanja za ekološke autobuse.

Njemački Siemens AG i ruski ABS Elektro, čiji je vlasnik srpski privrednik Nenad Popović, inače rođeni Tuzlak, potpisali su na marginama Međunarodnog ekonomskog samita u Sankt Peterburgu (SPIEF 2017), sporazum o saradnji za izradu stanica za električno napajanje ekoloških autobusa u Moskvi.

Simens će sa ABS Elektro kompanijom zajednički proizvoditi stanice za elektronapajanja u Rusiji, čime će se u toj zemlji napraviti novi.

– To su najsavremenije tehnologije i nova radna mjesta u Rusiji, a za nas je veliko priznanje što nas je Simens izabrao za partnera – rekao je Popović, dodajuci da je predlagač projekta Odjeljenje za saobraćaj Grada Moskve.

Popović navodi da pored toga što je riječ novom tehnološkom koraku koji će otvoriti nova radna mjesta, to za građane ujedno znači i da će imati zdraviju životnu sredinu.

„To su najsavremeniji ekološki autobusi, koji ne proizvode štetne gasove. Svi najbogatiji i najveći gradovi polako prelaze na takva vozila, a najveću korist imaju građani koji će disati mnogo manje štetnih gasova nego ranije“, rekao je Popović.

Elektro autobusa nema mnogo u svijetu, ali su do sada napajanje bilo veliki problem.

– Da bi autobus mogao da bude vožen cijeli dan, napajanje je moralo da traje nekoliko sati. Prošle godine je Simens napravio veliki tehnološki pomak i proizveo je stanice koje napajaju te autobuse za nekoliko minuta, a naredno napajanje im je potrebno i autobusi mogu da idu 350 kilometara bez novog napajanja – navodi Popović.

On kaže da se već sada takvi autobusi koriste u svim skandinavskim glavnim gradovima i u Moskvi, koja je riješila da od sledeće godine, godišnje kupuje po 200 elektroautobusa.

Prema njegovim riječima, ovo je drugi zajednički projekat kompanija ABS Elektro i Simensa. Prošle godine su potpisali zajednički projekat za proizvodnju vučnih stanica za moskovski metro i za ruske željeznice.

ABS Elektro je jedna od vodećih kompanija u Rusiji u oblasti proizvodnje napredne tehnološke opreme i softvera za elektroenergetiku, hidroenergetiku, gasnu i naftnu industriju, brodogradnju, kao i industriju odbrane.

U sastavu ABS Elektro posluje osam fabrika i jedan naučno-istraživački institut koji se nalaze u Republici Čuvašiji, Sankt Peterburgu i Moskvi. Zapoljšljava više od 3.000 ljudi, mahom mladih inženjera. Pored strateške saradnje sa njemačkim Simensom, ABS Elektro već 23 godine u Rusiji ima zajedničku kompaniju sa švedsko-švajcarskim gigantom u proizvodnji elektroopreme, kompanijom ABB.