Tesla najavio novi automobil Model Y

Automobil

Tesla je objavila prvu teaser fotografiju kompaktnog SUV noviteta, koji bi na cestu mogao stići u rekordnom roku

Fotografija je objavljena na ovogodišnjem okupljanju dioničara u kalifornijskom Mountain Viewu, a prvotna nagađanja govorila su kako bi Model Y trebao stići potkraj 2019. godine. Musk sada mijenja cijeli projekat i najavljuje potpuno novu platformu, ali i izgradnju još barem tri gigatvornice čije će lokacije biti obznanjene do kraja godine. Iako još ni prva nije počela raditi punim kapacitetom Musk je siguran kako će morati izgraditi ukupno i više od 15 gigatvornica.

Prvotno je bilo zamišljeno kako će Model Y koristiti platformu Modela 3 čiji dolazak iščekujemo idućeg mjeseca. Prelazak na novu platformu znači kako bi model mogao biti spreman za proizvodnju 2019. godine, ali već iduće godine mogao bi biti razotkriven konačan dizajn, a time i otvorena lista rezervacija.

Iz najavne fotografije može se primijetiti velika sličnost s Modelom 3, ali i izostanak klasičnih retrovizora. Musk očito radi pritisak kako bi olabavio zakonske okvire i omogućio ovakvu opciju na proizvodnoj izvedbi modela. Jedno je sigurno, Model Y će zasigurno biti najvažniji model u gami Tesle, a isto vjeruje i Musk. (Index.hr)