Blackstone osnovao fond za ulaganje u nekretnine u Evropi

Cilj fonda je da investitorima donese dvocifreni povrat na uloženo

Investiciona kompanija Blackstone zatvorila je finansijsku konstrukciju za 7,8 milijardi evra “težak” fond koji će se koncentrisati na komercijalne nekretnine u Evropi, saznaje Reuters.

Fond će slijediti ‘oportunističku’ strategiju, što uobičajeno podrazumijeva kupovinu riskantnijih nekretnina kojima je potrebna renoviranje ili preuređivanje za posebne namjene.

Kupovna moć fonda iznosiće oko 24 milijarde eura ako je suditi po tome da američka investiciona grupacija obično do 70 posto novca za kupovinu nekretnina pribavlja zaduživanjem.

Početkom nedjelje Blackstone je ponudio oko 1,8 milijardi eura za kupovinu svih akcija finske kompanije za ulaganje u nekretnine Sponda, nastojeći tako da proširi poslovanje s komercijalnim nekretninama na području nordijskih zemalja.

Prošle nedjelje prodali su evropsku logističku i kompaniju za skladištenje Logicor kineskom China Investmentu za 12,25 milijardi eura, što je najveće ulaganje finansijskih kompanija u nekretnine u Evropi otkada su počeli da se prate ti podaci.

Blackstoneovo upravlja sa 102 milijarde dolara namenjene ulaganjima u komercijalne nekretnine, navodi Reuters.