Australijski penzioni fond ulaže 23 milijarde funti u Evropu i Veliku Britaniju

Fondovi

Najveći australijski penzioni fond planira da uloži 23 milijarde funti u Veliku Britaniju i Evropu u narednih pet godina, dok se pridružuje drugim globalnim mega fondovima koji se probijaju na tržišta privatnog kapitala.

AustralianSuper, koji upravlja aktivom od 244 milijarde dolara (128 milijardi funti) u ime 2,5 miliona svojih članova, očekuje da će više nego udvostručiti svoja sredstva u Velikoj Britaniji sa trenutno sedam milijardi funti na više od 15 milijardi funti do 2026. godine.

Upravljač penzionog fonda planira da poveća svoja ulaganja u Evropi sa 12,6 milijardi funti na 28 milijardi funti u istom periodu, rekao je za Financial Times Damjan Molonej (Damian Moloney), direktor odjeljenja za investicije u AustralianSuper International.

Planirane kupovine bi održale stabilnu proporciju britanske i evropske imovine u ukupnim sredstvima fonda.

Ali sa svojim globalnim imovinama za koje se predviđa da će porasti na više od 570 milijardi australijskih dolara do 2026. godine, AustralianSuper kaže da će se gotovina dostupna za potrošnju u inostranstvu značajno povećati.

Brzi rast fonda je podstaknut jedinstvenim faktorima na australijskom tržištu, gdje se obavezni penzijski doprinosi, a članstvo raste, zbog aktivnosti spajanja među pružaocima programa štednje u zemlji.

Više od polovine fonda je već uloženo u ofšor aktivnosti, uključujući velike britanske imovine kao što su aerodrom Hitrou i londonski projekat rekonstrukcije stanice Kings Kros, ali Molonej vidi nove međunarodnih mogućnosti na tržištima privatnog kapitala.

„Postoje velike mogućnosti u oblasti nekretnina, infrastrukture i direktnih privatnih kredita u Evropi i UK“, rekao je Molonej za FT.

Razmatramo razne mogućnosti za visokokvalitetne održive investicije u nekretnine mješovite namjene koje su ili mogu biti neutralne po pitanju emisije ugljenika. Takođe postoje brojne infrastrukturne mogućnosti u Velikoj Britaniji i Evropi, vođene potrebom za obnavljanjem imovine i novim izgradnjama, kao što je digitalna infrastruktura“, objasnio je direktor australijskog fonda, prenosi Biznis.rs.

Fond je takođe razmatrao „široku lepezu“ mogućnosti za privatne kredite, u kojima nebankarske finansijske kompanije daju kredite za nekretnine i infrastrukturne projekte, rekao je on.

Molonej je rekao da je Velika Britanija „očigledan izbor“ za raspoređivanje viška gotovine, posebno imajući u vidu da je fond bio dugoročni investitor.