Konzervativci izgubili većinu, Korbin traži da se Mej povuče

Konzervativna partija na prijevremenim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji je dobila najviše poslaničkih mjesta, ali neće imati apsolutnu većinu u parlamentu, prenosi BBC

Lider laburista Džeremi Korbin izjavio je da premijerka Tereza Mej treba da se povuče, dok je ona rekla da je zemlji potrebna stabilnost.

Konzervativci se mogu nadati da dobiju 316 mjesta, a laburisti 265, liberalni demokrati 13, dok će Škotska nacionalna partija dobiti 34 mjesta. Prema ovim projekcijama, laburisti će dobiti 33 novih mjesta, a konzervativci će izgubiti 15. Liberalni demokrati će dobiti novih pet, a Škotska nacionalna partija izgubiti 22. Anketa je urađena među 30.450 glasača na 144 glasačkih mjesta u Britaniji.

Britanski parlament ima 650 mjesta, a pravo glasa imalo je 46,9 miliona Britanaca.

Kako javlja novinarka Danica Ilić iz Londona za N1, rezultati su za mnoge šokantni, ali istovremeno su ovakav ishod mnogi i priželjkivali. S obzirom da niko nema većinu u parlamentu, govori se i o mogućnosti raspisivanja novih izbora, prenosi Ilić.

korbin

Lider britanskih laburista Džeremi Korbin izjavio je da premijerka Tereza Mej treba da se povuče pošto su konzervativci dobili manje glasova nego na prošlim izborima dok je ona rekla da je zemlji potrebna stabilnost.

Korbin je rekao da je Mej raspisala izbore kako bi ojačala većinu, ali da je izgubila većinu i povjerenje. Konzervativci su izgubili poslanike, izgubili glasove, izgubili podršku i izgubili povjerenje. Mislim da je dovoljno da ode, rekao je Korbin.

Mej je rekla da ako konzervativci osvoje najviše glasova i poslanika, oni treba da obezbijede stabilnost. Ona je rekla da je njen prioritet da se postigne dobar dogovor o Bregzitu.

Analitičari: Rezultati poražavajući za Terezu Mej

Analitičari se slažu u ocjeni da su prvi rezultati parlamentarnih izbora poražavajući za konzervativce i za njihovog šefa, Terezu Mej. Ona je raspisala izbore da bi osnažila većinu koju je Konzervativna stranka imala u britanskom parlamentu, ali kako je odmicala predizborna kampanja, prednost torijevaca polako topila da bi posljednja istraživanja javnog mnjenja pred izbore ukazivala da će njihova prednost nad Laburističkom strankom Džeremija Korbina biti jednocifrena.

Bivši britanski ministar finansija Džordž Ozborn izjavio je da je njegova Konzervativna partija pretrpjela „potpunu katastrofu“, ako su izlazne ankete tačne, prenio je Gardijan.

Na to da su ovi izbori zapravo poraz torijevaca ukazuju i naslovne stranice glavnih britanskih listova od petka: „Propalo veliko kockanje Tereze Mej“ (Tajm), „Izlazne ankete – šok za Mejovu“ (Garidijan), „Šok za Terezu Mej kako ankete ukazuju da niko neće imati većinu u parlamentu“ (Dejli telegraf).

Britanska funta naglo je pala poslije objavljivanja izlaznih anketa koje pokazuju da poslije današnjih prevremenih parlamentarnih izbora nijedna partija nema većinu

Sve se više govori o mogućnosti da nijedna stranka nema apsolutnu većinu u budućem sazivu parlamenta, što znači da konzervativci morati da idu na koaliciju. No, tu je veliki problem to što su Liberalne demokrate već najavile da neće ići u postizborne koalicije. „Dobijamo mnogo poziva pa samo da budemo jasni. Nema koalcije. Nema dogovora“, navele su liberaldemokrate na Tviteru.

Za Terezu Mej ovakvi rezultati znače mnogo slabiju britansku poziciju pred početak pregovora o Brezgitu.

S obzirom na prve rezultate jasno je da će lider laburista zadržati svoje mjesto šefa Laburističke stranke, što je daleko od sigurnog za Terezu Mej; naime, već se čuju mišljenja da bi je mogao zamijeniti Boris Džonson.

U izjavi u noći s četvrtka na petak, Džeremi Korbin ja kazao da su laburisti promijenili lice britanske politike: „Zahvalio bih svim članovima i svima koji su nas podržavali i koji su naporno radili u ovoj kampanji. Ma kakav konačan rezultat bio, već smo promijenili lice britanske politike“. (BBC)