Oluja Harvi uništava naftnu industriju SAD i diže cijenu nafte

Svijet

Tropska oluja Harvi, koja je izazvala pravu kataklizmu u Hjustonu, ruši i jedan od najvažnijih energetskih centara u SAD

Širom obale zaliva, ključne rafinerije i proizvodni kapaciteti su zatvoreni.

Kiša i poplave nastavljaju da izazivaju opasnost u Hjustonu i okolini, a prema najavama biće još gore. Potpuni uticaj razarajuće oluje na infrastrukturu nafte i gasa u regionu neće biti poznat narednih dana.

Prema izvještajima, deset rafinerija nafte zatvoreno je u Hjustonu i okolini, a njihov uobičajeni kapacitet je dva miliona barela nafte dnevno.

Jedna od njih je i rafinerija giganta Ekson mobajl, Bajtaun, druga po veličini u zemlji. Kompleks 25 milja istočno od Hjustona može da obradi do 584.000 barela sirove nafte dnevno. Zapošljava oko 7.000 ljudi.

S&P je objavio da je zbog oluje Harvi suspendovano otprilike kapaciteta za proizvodnju 2,2 miliona barela dnevno.

Pored svega, taj zalivski dio je sjedište rafinerija i drugih proizvodnih resursa na koje otpada trećina nacionalnih kapaciteta za pretvaranje nafte u benzin, dizel i ostale derivate.

Koliki je udar na tržište izazvala novonastala situacija vidi se po tome da su u ponedeljak fjučersi benzina skočili za sedam odsto.

Komentatori navode da je Harvi za globalno tržište naftnih derivate za samo nekoliko dana učinio ono za šta se OPEK zalagao unazad mjesecima – smanjenje ponude i rast cijena.

Navode kako je zbog oluje obrisano 11,2 odsto rafinerijskih kapaciteta SAD, što je imalo trenutan uticaj na rast cijena goriva.