U Jadransko more porinut najveći jedrenjak na svijetu

Travel

U Splitu je porinut najveći jedrenjak na svijetu s jedrima na krst, „Novogradnja 483 Flying Clipper“, koji je brodogradilište Brodosplit izgradilo za kompaniju Star klipers iz Monaka

Jedrenjak koji bi prve putnike trebalo da primi za godinu dana, reprodukcija je broda „Frans II“ „Flying Clipper“ iz 1911, prenijela je agencija Hina.

Dugačak je 162 metra i širok 18,5, nosivosti 2.000 tona. Imaće pet jarbola i jedra ukupne površine 6.347 kvadratnih metara. Konstrukcija je čelična, a paluba od tikovine najvišeg kvaliteta.

Jedrenjak će imati pet paluba i moći da primi 450 osoba. Za 300 putnika imaće 224 kabine od kojih će 150 biti luksuzno, kao i 74 kabine za 150 članova posade.

Projektovan je i izgrađen po konceptu „siguran povratak u luku“, što znači da je sva ključna oprema dvostruka, te čak ima i dva mašinska odjeljenja s uređajima za proizvodnju električne energije i prečišćavanje vode.

Izgradnja broda je trajala tri godine i na njemu je u raznim fazama radilo čak 10.000 ljudi iz Hrvatske i svijeta, sa ukupno više od milion radnih sati.

Direktor projekta broda Radovan Načinović je istakao da će taj sada najduži jedrenjaku na svijetu, po tome ući u knjigu rekorda. Naručilac Mikael Kraft je rekao novinarima da je vrlo zadovoljan jedrenjakom.