Turska privreda ponovo raste

Svijet

Turska privreda je porasla za 5,0 odsto u prvom kvartalu tekuće godine, što je više od očekivanja i rezultat je snažnog rasta izvoza, pokazaje statistika

Glavni motor prirvednog rasta je bio izvoz, koji je u tom kvartalu porastao za 10,6 odsto, prema podacima turskog instituta za statistiku (TUIK), prenosi agencija Frans pres.

Dobri podaci su iznenadili tržišta koja su prognozirala rast od 3,8 odsto, navodi francuska agencija ocjenjujući da je turska ekonomija uspjela da izađe iz krize zabilježene u periodu posle neuspjelog pokušaja vojnog puča u julu prošle godine.

U prvom kvartalu 2016. godine, turska ekonomija je porasla za 4,5 odsto, dok je u čitavoj 2016. godini ostvarila rast od 2,9 odsto.

– Najnoviji rezultati su djelimično rezultat slabosti lire, što je podržalo konkurentnost izvoza – izjavio je ekonomista londonske kompanije Kepital ekonomiks, Vilijam DŽekson.

Lira je izgubila više od 20 odsto vrijednosti prema dolaru prošle nedelje, iako je u proteklim mjesecima zabilježila blagi oporavak.