Američki BDP prošle godine rastao 2,3 odsto

Svijet

Američka privreda porasla je u 2019. najslabije u tri godine, pogođena oštrim padom korporativnih investicija i štetnim trgovinskim tenzijama.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je prošle godine 2,3 posto, pokazali su podaci Ministarstva trgovine.  To je znatno slabije od tri posto, koliko je zacrtala američka vlada u mandatu predsjednika Donalda Trampa.

Rast je najslabiji od 2016. i slabiji od tri posto drugu godinu za redom. U 2018. najveća svjetska ekonomija porasla je 2,9 posto.

U četvrtom prošlogodišnjem kvartalu BDP je uvećan 2,1 posto na godišnjem nivou, kao i u prethodna tri mjeseca. Podršku rastu pružili su niski troškovi zaduživanja koji su podstakli veće kupovine motornih vozila, kuća i drugih krupnijih artikala.

Rast je pogurala i povećana državna potrošnja, što je pomoglo nadoknaditi slabiju dinamiku kod akumulacije zaliha.

Ulaganja kompanija u četvrtom kvartalu su opala 1,5 posto, što je treći kvartalni pad za redom i najduži period kontinuiranog pada od 2009. godine. Kompanije su na kraju 2019. smanjile izdvajanja za postrojenja, zgrade i opremu.

Poslovne investicije dodatno je pogodila privremena obustava proizvodnje spornog Boingovog aviona 737 MAX, koji je objavio prvi godišnji gubitak u poslovanju od 1997. godine, podsjeća Rojters.

Rast lične potrošnje znatno je usporio u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca, na 1,8 posto, nakon 3,2-procentnog rasta u prethodnom tromjesečju. Lična potrošnja ključni je faktor američkog BDP, zaslužna je za više od dvije trećine ukupne aktivnosti u najvećoj svjetskoj privredi.

Zalihe su uvećane za svega 6,5 milijardi dolara, najmanje od drugog kvartala 2008. godine, nasuprot izdašnih 69,4 milijardi u trećem kvartalu. Slabija ulaganja u zalihe umanjila su stopu rasta BDP za 1,09 procentna boda u četvrtom kvartalu, pokazuje izvještaj američke vlade.