Britanija: Pad potrošnje nakon 4 godine

Potrošnja stanovništva u Velikoj Britaniji pala je u maju za 0,8 odsto, prvi put od septembra 2013. godine, prema podacima kompanija IHS Markit i Visa

S druge strane, računovodstvena firma BDO je u odvojenom saopštenju objavila da je indeks poslovne aktivnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu oslabio pošto sektor usluga, koji ima najveći udio u ekonomiji zemlje, stagnira, prenosi agencija “Bloomberg”.

Navodeći uticaj slabljenja funte na ovakvo kretanje, kompanija BDO ističe da firme iz sektora usluga već izvjesno vrijeme ne bilježe rast tražnje.

Najnoviji pokazatelji ističu u prvi plan ekonomske izazove sa kojima se suočava premijerka Theresa May, koja je tokom ovog vikenda promijenila neke od ministara u vladi nakon što je na vanrednim izborima njena konzervativna partija izgubila parlamentarnu većinu. Ishod glasanja na izborima, koji je prisilio Mayjovu na pravljenje koalicije kako bi zadržala vlast, predstavlja dodatnu neizvjesnost, baš u vrijeme kada vlada treba da otpočne pregovore o izlasku iz Evropske unije, komentariše “Bloomberg”.

Izvještaj Vise, zajedno sa podacima Konfederacije britanske industrije, pokazao je pad tražnje u maloprodaji prošlog mjeseca nakon uskršnjeg skoka u aprilu.

Inflacija je u posljednjih godinu dana ubrzala kao rezultat povećanja cijena energije i slabljenja funte od referenduma o Brexitu.

Očekuje se da će pritisci na cijene nastaviti da rastu, što će dodatno nagristi budžete domaćinstava, budući da primanja ne drže korak sa povećanjem potrošačkih cijena.

Dodatne činjenice u korist ove teze se očekuju ove nedjelje, pri čemu ekonomisti prognoziraju da će podaci o inflaciji pokazati da se indeks potrošačkih cijena zadržao na 2,7 odsto prošlog mjeseca, nadmašujući aprilsko povećanje plata od dva procenta.

Ekonomisti predviđaju da će britanska inflacija do kraja godine iznositi oko 3,0 odsto, navodi “Bloomberg”.