Verizon postao službeni vlasnik Yahooa, odlučena promjena imena

Akvizicije

Dogovor je postignut godinu dana nakon što je objavljeno da postoji mogućnost prodaje

Nakon više od dvije decenije era Yahooa kao samostalne kompanije je okončana. Američki telekom gigant Verizon je službeno kupio internestsko poslovanje ove komapnije za 4,48 milijardi dolara nekoliko mjeseci nakon što su počeli pregovori. Izvršna direktorica Yahooa Marissa Mayer daće ostavku, a dobiće 23 miliona dolara otpremnine u skladu sa dogovorom.

Yahoo i AOL će postati nova digitalna medijska kompanija pod upravom Verizona i zvaće se Oath. Verizonov cilj je da iskoristi uticaj Yahooa kako bi se takmičio sa Facebookom i Googleom u online oglašavanju.

Očekuje se da će Verizon otpustiti 2.100 zaposlenih. Ostatak Yahooa će biti preimenovan u Altaba Inc. i služiće kao holding kompanija za Alibabu.

Yahoo je bio sinonim za internet 1990-ih godina i vrijedio je 100 milijardi dolara. Ipak ostatak vremena borio se da ostane relevantan. Promijenio je nekoliko direktora, mučio se s tim da bude medijska i tehnološka kompanija i kladio se u akvizicije kao što je Geocites, a propustio priliku da kupi Facebook.

U decembru prošle godine su priznali da su 2013. pretrpjeli veliki hakerski napad koji se odrazio na milijardu korisničkih računa. Isto im se desilo i 2014., samo je tada broj pogođenih korisnika bio upola manji.