Vlasnik Luj Vitona kupuje Tifani za 16,2 milijardi dolara

Kompanija LVMH, u čijem je vlasništvu, između ostalog, i Luj Viton, postigla je dogovor o kupovini Tifani & Co za 16,2 milijarde dolara.

Najveći svjetski proizvođač luksuzne robe povećao je svoju početnu ponudu za kupovinu popularnog proizvođača nakita nakon što su iz Tifanija naveli kako prvobitna ponuda od 14,5 milijardi dolara potcjenjuje njihovu kompaniju.

Otkako je francuska grupacija prije mjesec dana izrazila želju da kupi Tifani, cijena dionica proizvođača nakita kontinuirano je rasla jer većina investitora procjenjuje da ta firma vrijedi više od 14,5 milijardi dolara, kolika je bila početna ponuda LVMH. No, kako direktorima Tifanija taj iznos nije bio dovoljan, Bernar Arno, predsjednik i izvršni direktor LVMH grupe, bio je primoran da poveća iznos.

Potvrđujući dogovor, LVMH je u izjavi rekao da će akvizicija Tifanija ojačati položaj LVMH u svijetu nakita i dodatno povećati njegovo prisustvo u SAD.

Kupovinom Tifanija francuska grupacija dobila je pristup većem broju američkih potrošača, što je i cilj njenog vlasnika.

LVMH sadrži luksuzne brendove u različitim maloprodajnim sektorima, od mode do parfema. Neki od njegovih poznatih brendova uključuju Moet & Šandon , Dom Perinjon, Živanši i Luj Viton.

Očekuje se da će se transakcija zatvoriti sredinom 2020. godine, pod uslovom da je odobre Tiffanyjevi dioničari. Tiffany je osnovan u New Yorku 1837. godine.