Ko je buduća premijerka Srbije i šta je čeka na novom poslu

Iako je često pominjana kao kandidatkinja za predsjednicu Vlade, izbor Ane Brnabić ipak je izazvao veliki pažnju. Što zbog dijelova njene biografije, što zbog činjenice da će biti prva žena na čelu Vlade, u istoriji Srbije

Ana Brnabić iako nedovoljno iskusna u politici, dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave, dobro žonglira. U utakmici sa Ivicom Dačićem i naprednjačkim kandidatom, postala je mandatarka. Ako bude izabrana – biće prva žena u istoriji Srbije na čelu Vlade.

– Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i sa ljubavlju. Svjesna sam odgovornosti koju preuzimam jer treba da nasljedim pravog lidera – poručila je Brnabić za “Blic”.

Rođena je 1975. godine u Beogradu. Posjeduje master diplomu s Univerziteta Hull u Velikoj Britaniji i više od deset godina rada s međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

Na mjesto premijera Ana Brnabić dolazi sa malo političkog, ali mnogo poslovnog iskustva. U Vladi je nepunih godinu dana kao ministarka za državnu upravu, a u poslovnom svijetu radila je 14 godina. Od kada se 2002. vratila sa studija u inostranstvu, radila je na brojim USAID projektima, učestvovala u osnivanju Naleda, gdje je bila potpredsjednica, pa predsjednica Upravnog odbora. Bila je direktorka kompanije za izgradnju vjetroparkova Continental winds partners.

Više od svega toga, kada je ušla u politiku, pažnju njenih novih kolega privuklo je javno deklarisanje da je homoseksualka. Ana Brnabić prva je javno deklarisana gej osoba u vladi Srbije, a Vučić je prošle godine, najavljujući da će Brnabić biti u njegovom kabinetu, rekao da ona ne krije svoju seksualnu orijentaciju te da je to njeno pravo, a da ga zanima njen rezultat.

Ana Brnabić se u takvim situacijama dobro snalazila. I nije, bar ne u javnosti, lično doživljavala nastupe Dragana Markovića Palme koji je nedavno poručio da predsjednik Vlade “mora da bude domaćin, da zna šta je porodica, da ima djecu”. Zato je Dragan Markovića Palma kratko poručio – Ana Brnabić nije moj premijer.

Dok svjetske agencije javljaju – da je njeno imenovanje za mandatara istorijska odluka za tradicionalističku zemlju u kojima se parade ponosa održavaju pod jakim policijskim obezbjeđenjem.

‘Biznis dama godine’

Uložila je veliki napor u podizanje kapaciteta NALED-a za zastupanje interesa poslovnog sektora, lokalnih samouprava i civilnog društva u Srbiji.

Tokom tog angažmana učestvovala je u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jačanju potencijala opština da unapređuju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija.

Postaje član, a potom i predsjednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je, u tijesnoj saradnji s Vladom Srbije, doprinijela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Doing Business listi Svjetske banke.

Dobitnica je priznanja „Biznis dama godine“ u kategoriji „Društveno odgovorno poslovanje“ za 2013. godinu.