Dobavljači Merkatora u BiH negoduju

Region

Uprava Agrokora ne planira Merkator u BiH opterećivati dugovima Konzuma, već želi da poslovanje započne od nule, pišu Nezavisne.

Za to im je potrebna podrška dobavljača, koji bi, prema planu, trebalo da napune robom prodavnice Merkatora, a da im se s plaćanjem krene nakon 60 dana.

Ovo kreditiranje ne odgovara dobavljačima, jer bi se njihova potraživanja nastavila uvećavati s tim da im niko ne želi dati garancije da će Merkator izmirivati svoja dugovanja.

Stoga su pojedini dobavljači negodovali i nezadovoljni napustili sastanak, koji je juče održan u Sarajevu s Antom Ramljakom, povjerenikom za Agrokor, te predstavnicima entitetskih i bh. vlasti. Pregovarački tim Skupštine dobavljača prije sastanka saopštio je da neće potpisivati ugovor s Merkatorom za isporuku robe bez prethodnog obezbjeđenja bankarske garancije. Traže da Merkator preuzme dio duga koji ima Konzum adekvatno trenutnim udjelima u prometu i prodaji Konzuma.

Za nastavak saradnje s Konzumom BiH traže se i garancije Sarajevskog kiseljaka i Leda Čitluk za pokrivanje dijela tekućih i budućih potraživanja.

– Ono što nam je bitno je osiguranje naše izloženosti. Zamolio bih da naše zahtjeve shvate ozbiljno, a projekat koji su ponudili potpuno podržavamo – rekao je Miljenko Crnjac, predstavnik proizvođača i dobavljača na sastanku, koji smatra da su institucije, ali i predstavnici Agrokora, Konzuma i Merkatora razumjeli šta oni traže i očekuju da će imati razumijevanja.

Ramljak je kazao da nema potrebe za ultimatumima, jer se radi u korist svih.

Mirko Šarović kazao je da im je sasvim jasno rečeno da se stvaraju dvije kompanije u okviru jednog vlasnika – Merkator i Konzum.

– Praktično, vraćamo se na 2014. godinu, Merkator preuzima samo svoje objekte koje je imao do ulaska u Agrokor, a preuzeo bi i robu i opremu od Konzuma. Dio od oko 20 mil KM za robu odmah bi bio preusmjeren prema dobavljačima kojima se duguje. Konzum bi bio podržan od Agrokora i bila bi izvršena dokapitalizacija. Tako bi se stvorile dvije kompanije koje bi bile zdrave – naglasio je Šarović.

Dobijena su, kaže, obećanja da nema namjere prodaje ni Konzuma niti Merkatora, odnosno tek kad te kompanije postanu u potpunosti održive i stabilne, možda će se tražiti novi kupac.

– Očekuje se da se sva pitanja u okviru Konzuma, odnosno Merkatora završe do kraja avgusta, septembra, da se to vrijeme iskoristi za posebnu pomoć i marketing Merkatoru, a da sav proces bude završen najdalje do 1. oktobra – rekao je Šarović.