Japan za 290 posto povećao potrošnju električne energije

Potrošnju električne energije proizvedene iz nuklearne energije prošle godine u odnosu na 2015. najviše je povećao Japan, čak za 290 posto

Količina potrošene električne energije u Japanu dobijene iz nuklearne energije prošle godine jednaka je vrijednosti četiri miliona tona nafte.

BP-ov statistički pregled svjetske energije za 2017. godinu pokazuje kako je 4,4 posto ukupne svjetske potrošnje električne energije prošle godine dobijeno iz nuklearne energije. Količina električne energije proizvedene iz nuklearne energije na svijetu prošle godine, u odnosu na prethodnu godinu, povećana je za 1,3 posto, što je jednako vrijednosti od 592,1 miliona tona nafte.

Japan je nakon nesreće u nuklearnoj centrali Fukushima do koje je došlo prije nekoliko godina, smanjio proizvodnju električne energije nuklearnim putem, da bi je 2014. godine u potpunosti obustavio. Nuklearne centrale s radom su počele ponovo 2015. godine.

Japan slijede Iran sa 75,3 posto i Belgija sa povećanjem od 66,3 posto. Na četvrtom mjestu se našla Južnoafrička Republika sa povećanjem od 29,7, a slijedi Kina sa 24,5 posto. Prema izvještaju, najveće smanjenje korištenja električne energije dobijene iz nuklearne energije prošle godine imao je Tajvan sa 13,4 posto, što je jednako vrijednosti od 7,2 miliona tona nafte.

Među zemljama koje su smanjile potrošnju nalaze se i Češka Republika sa 10,4 posto, Meksiko sa devet posto, Švicarska sa 8,7 posto i Francuska sa 8,1 posto.

Najveću potrošnju prošle godine imao je SAD, sa vrijednošću jednakom od 191,8 miliona tona nafte. SAD je sam potrošio 32,4 posto električne energije svijeta proizvedene iz nuklearne energije.

Slijede Francuska sa 15,4 posto, Kina sa 8,1 posto, Rusija sa 7,5 posto i Južna Koreja sa 6,2 posto.