Prva nuklearna elektrana sa kineskim nuklearnim reaktorom

Energija

Jedinica broj 5 u gradu Fućing u provinciji Fuđijen na istoku Kine, nakon sedmodnevnog probnog rada proizvodi električnu energiju za prodaju, saopštila je danas kineska Nacionalna nuklearna korporacija (CNNC).

Reaktor Hualong Jedan, sa svim ključnim komponentama proizvedenim u zemlji, ima dizajnerski vek od 60 godina i zadovoljava najstrože bezbjednosne standarde na svijetu, navodi CNNC.

“Sa mrežom Hualong Jedan, Kina je sada došla na čelo nuklearne tehnologije treće generacije u svijetu, zajedno sa zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Rusije”, rekao je predsjednik CNNC-a Ju Ðijanfeng, prenosi CRI.

Komercijalna upotreba rekaktora Hualong Jedan takođe će pomoći u ispunjavanju razvojnih ciljeva kojima je predviđena niska emisija ugljenika, kao i dostizanje maksimuma emisije ugljen-dioksida prije 2030. godine i postizanja neutralnosti ugljenika prije 2060. godine, dodao je Ju.

Očekuje se da će jedinica br. 5 proizvoditi skoro 10 milijardi kVh električne energije svake godine, te da će potencijalno smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 8,16 miliona tona godišnje.

Izgradnja jedinice broj 5 počela je u maju 2015. godine i odvijala se prema planu, uprkos prekidima koje je donijela epidemija kovida-19.