Nove sankcije obaraju rusku valutu

Valuta

Rublja je pala na nivo koji nije zabilježen još od februara, zbog sunovrata cijena nafte i novih sankcija prema Moskvi

Rublja je rano jutros oslabila na 60,23 rublje za dolar, čime je prvi put od februara probila granicu od 60 rubalja za dolar, prenosi agencija France presse.

To je za šest odsto niža vrijednost rublje u odnosu na kurs sa početka ovog mjeseca. Rublja je, takođe, pala prema euru, premašivši 67 rubalja za euro prvi put od decembra.

– Rublja je pod pritiskom mnoštva faktora, kao što su niske cijene nafte, geopolitička situacija i nedavno korigovanje kamatnih stopa američke Uprave federalnih rezervi (Fed) i Centralne banke Rusije – ocjenjuju ekonomisti Alpha Banke.

Rublja je u januaru 2016. godine “skliznula” na istorijski minimum od 85 rubalja za dolar, ali se nakon toga oporavila, da bi na proljeće ove godine dostigla 56 rubalja za dolar.

Američko ministarstvo finansija je saopštilo juče da pojačava sankcije protiv ruskih pojedinaca i organizacija povezanih sa kontinuiranim konfliktom na istoku Ukrajine i da će one ostati na snazi sve dok Rusija ne ispuni obaveze prema mirovnim sporazumima iz 2014. i 2015. godine.