Počela proba digitalne rublje, Rusija želi da zabrani sve ostale kriptovalute

Valuta

Banka Rusije saopštila je da je započela pilot fazu digitalne rublje, svoje planirane digitalne valute centralne banke (CBDC).Kako prenosi tportal, alternativa kriptovalutama imperativ je za Ruse, saopštila je banka, a one bi trebale biti potpuno zabranjene.

Tri banke već podržavaju pilot transakcije za svoje klijente koristeći postojeće aplikacije za mobilne banke, kao i pristup za razmjenu rublje sa svojih računa za digitalnu verziju, navodi se u najavi objavljenoj na web stranici Banke Rusije.

Još devet banaka nadograđuje svoje tehničke pakete kako bi se uskoro pridružile pilotu, stoji u izvještaju.

Banka Rusije u svom pismu napisala je da će ukinuti dozvolu nekvalifikovanim ulagačima da trguju kriptovalutama putem banaka stvoriti ‘iluziju državne zaštite’ i podstaći ih da učestvuju u ‘de facto Ponzijevoj shemi’, piše Forbes. Vlada neće moći u potpunosti da kontroliše transakcije kriptovalutama, a kriptoindustrija neće baš biti od koristi ruskoj privredi, rekla je banka.

Projekt digitalne rublje predstavljen je u oktobru 2020., a Banka Rusije obavezala se da izradi prototip krajem 2021. i testira ga početkom 2022. godine.

Bonitet.com