Poznat razlog velikog pada vrijednosti Bitcoina

Valuta

Kriptovalute Bitcoin i Ethereum, ali i mnoge druge, doživjele su velik pad nakon samo jedne odluke koja dolazi iz Kine

Kineska Narodna banka na svojim je web stranicama objavila kako je završila istragu o ICO odnosno inicijalnim ponudama kriptovaluta. Kinezi su tako zaključili kako su takve ponude ilegalne te naredili prekid svih takvih aktivnosti.

Tako će bilo kakve ICO-e u budućnosti Kina strogo kažnjavati, a novčane kazne će biti određene onima koji su organizovali već obavljene ICO-a.

Iz Banke su istaknuli i kako organizatori ICO-a moraju refundirati novac investitorima, ali nisu pojasnili kako bi to trebalo napraviti. Kina je ujedno i zabranila pretvaranje virtualnih valuta u klasične valute i korištenje digitalnih tokena kao sredstva plaćanja na tržištu.

Ovakva odluka snažno je uticala na tržište kriptovaluta koje su zabilježile velik pad tokom dana.

Tako je Bitcoin pao za više od 8 odsto, dok je Ethereum pao za čak 18,5 odsto u samo nekoliko sati.

Iako analitičari ističu kako je ovo tek kratkotrajno posrnuće te predviđaju da će se kriptovalute veoma brzo oporaviti, kineska odluka mogla bi pokrenuti lavinu sličnih odluka drugih narodnih banaka.

Američka komisija za trgovanje vrijednosnim papirima već je najavila detaljnije istrage o trgovanju kriptovalutama i upozorila na rizike kojima se ljudi izlažu prilikom ulaganja u ICO.

Iako za to nema konkretnih dokaza jer je dokaze veoma teško prikupiti, američka kompanija koja se bavi analizom transakcija i u saradnji s Europolom bori protiv pranja novca, procjenjuje da je čak 10 odsto novca koji se uloži u ICO dobijeno na ilegalan način, kroz razne kriminalne aktivnosti.

Hoće li Kina u budućnosti ipak dopustiti trgovinu kriptovalutama i njihovo pretvaranje u klasične valute, teško je predvidjeti. Neki analitičari smatraju kako će u budućnosti ICO ipak biti moguć u Kini, ali pod strogim nadzorom države i za posebno odobrene projekte.