Evrozona planira širenje: Evro će biti ponuda koja se ne odbija

Eurozona

Evropska komisija želi da učini evro privlačnijim za članice EU koje još uvek nisu prihvatile evropsku valutu, poručio je evropski komesar za ekonomiju

Namjera je učiniti EU još čvršćom nakon izlaska Velike Britanije. Prijedlog će biti objavljen naredne nedelje, a u sklopu razmatranja budućnosti evrozone, a što je dio nastojanja da se oživi Unija uprkos Bregzitu i usponu euroskepticizma.

“Napravićemo okvir u kojem je dovoljno privlačan. On će biti, da se izrazim kao u filmovima, ponuda koju nećete moći da odbijete”, rekao je komesar Pierre Moscovici novinarima koji su tražili detalje o njegovom predlogu za “kompletiranje ekonomske i monetarne unije do 2025. godine.“

Članice Unije, osim Velike Britanije i Danske su se obavezale da prihvate evro, ali nema roka da to učini. Moscovici je pojasnio da bi zemlje trebale postepeno da napreduju ka usvajanju evra kao valute, te da EK nema ovlašćenja da ih na to primora.

U nekim državama EU, javnost je protiv uvođenja evra. U Poljskoj recimo 57 odsto građana je protiv uvođenja evra, dok su građani Hrvatske, Mađarske i Rumunije većinom za uvođenje evra.