EU želi da sve članice budu dio monetarne unije

EU želi da sve članice uvedu euro i zbog toga priprema atraktivnu ponudu za njih

Prijedlozi će biti predstavljeni javnosti sljedeće nedjelje u sklopu šireg plana o budućnosti eurozone, koji će biti i sastavni dio reformi Evropske unije.

Evropska komisija radiće na tome da eurozonu učini atraktivnijom za zemlje Evropske unije, koje još nisu njene članice, kako bi se ojačalo evropsko jedinstvo nakon izlaska Velike Britanije – rekao je komesar za ekonomske poslove Pjer Moskovisi.

– Pokušaćemo da napravimo dovoljno atraktivan okvir, nešto kao ponudu, koja ne može da se odbije, kao što bi rekli u filmovima – govorio je Moskovisi novinarima koji su pitali za detalje prijedloga o “završetku ekonomske i monetarne unije do 2025. godine”.

Moskovisi naglašava da bi članice postepeno trebalo da usvajaju euro, napominjući da Komisija nema ovlašćenja niti želi da prisili članice da usvoje zajedničku valutu u određenom roku.

Moskovisi je istakao i da će nakon Bregzita eurozona da dominira privredom Evropske unije, što će prema njegovim riječima biti dodatni podsticaj za usvajanje zajedničke valute.