Cijene nafte stabilne iznad 45 dolara

Cijene nafte su se zadržale u petak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 45 dolara slijedom ocjene trgovaca da višak u snabdijevanju nije dovoljno smanjen uprkos  discipliniranom smanjenju proizvodnje koje sprovode vodeći proizvođači na čelu s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC)

Na londonskom tržištu cijena barela u srijedu je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,36 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 42,87 dolara.

Tako su cijene nafte u ovoj godini pale za 20 posto uprkos dogovoru OPEC-a i grupe nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, da do kraja marta iduće godine smanje proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno. Razlog je snažan skok proizvodnje u SAD-u kao i obnova izvoza u Libiji i Nigeriji koje su članice OPEC-a, ali su izuzete iz sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Američka proizvodnja je u proteklih godinu dana poskočila za više od 10 posto, na 9,35 miliona barela dnevno, zahvaljujući kompanijama koje vade naftu iz škriljca. Time se približila nivou vodećeg izvoznika Saudijske Arabije.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 42,58 dolara, što je za 56 centi niže u odnosu na prethodni dan trgovanja.