Autom preko Antarktika za 30 dana!

Automobil

Nakon 100 godina, Patrik Bergel, praunuk Ernesta Šekltona, istraživača koji je prvi prešao čitav Antarktik, uspio da ponovi ovaj izazov uz pomoć specijalno opremljenog automobila Hyundai Santa Fe

Uz Roalda Amundsena i Roberta Skota, Šeklton je istraživač koji simbolizuje herojsko doba istraživanja Antarktika (1895-1922).

U toku ekspedicije 1914-1916, koja predstavlja prvi pokušaj u istoriji da se pređe Antarktik, Šeklton i njegovi ljudi ostali su nasukani na santi leda 2 godine, ali je ovaj istraživač uspio da sve članove svog tima bezbjedno vrati kući.

Čitav vijek kasnije, Patrik Bergel, praunuk Ernesta Šekltona, ponovio je izazov prelaska Antarktika, u čemu mu je pomogao Hyundai, specijalno prerađenim modelom Santa Fe sa 4×4 pogonom.

Legendarna istorijska priča o ljudskoj borbi za opstanak podstakla je nezamislivu avanturu koja je počela u decembru 2016.

Da bi automobil uspio da izdrži prelazak preko Antarktika, na temperaturama od -30ºC i nižim, bile su potrebne ozbiljne pripreme koje su trajale godinu dana.

Tokom avanture preko nepreglednog prostranstva snježnih visoravni, Santa Fe se peo i na 3.000 metara nadmorske visine.

Iako su mu rekli da je prelazak preko Antarktika četvrotočkašem nemoguć, Patrik Bergel je u decembru 2016 krenuo sa svojim timom i fimskom ekipom na ovo epsko putovanje.

Ekspedicija je trajala 30 dana. Za to vreme Santa Fe je prešao 5.800 kilometara preko opasnih snežnih polja antarktičke bele pustinje, gde vetrovi duvaju bez prestanka.

Ono što je počelo kao odavanje počasti ranijem dostignuću, preraslo je u svojevrstan podvig. Pomjerajući granice izdržljivosti, Patrik je uradio mnogo više od hoda dedinim stopama – slijedio je njegov primjer.

„Na kraju sam ispunio 100-godišnji san o putovanju Antarktikom dugim 5.800 km, za koje je bilo potrebno mjesec dana, sa pripremnim periodom od jedne godine i 100 godina čekanja.“