ECB traži veća ovlaštenja za nadzor kliringa

Evropska centralna banka (ECB) objavila je u petak da je zatražila veća ovlaštenja za nadzor poslova kliringa, čime bi se ojačao njen autoritet u odnosu na London u segmentu transakcija u eurima nakon što Britanija izađe iz Evropske unije

U ECB-u procjenjuju da se u Londonu dnevno klirinški obrade transakcije u eurima u iznosu 101 milijardu eura. Ukupnu vrijednost otvorenih pozicija procjenjuju na oko 33 hiljade milijardi eura, odnosno više od 90 posto ukupnih globalnih transakcija eurskim izvedenicama.

U Frankfurtu pritom strahuju da bi njihova nadležnost u tom segmentu finansijskih usluga mogla biti oslabljena nakon Brexita i oslabiti njihov nadzor nad tim sistemski važnim aktivnostima.

Član ECB-a Benoit Coeure kazao je ove sedmice da će aktivnosti kliringa možda morati biti preseljene iz Londona u Evropsku uniju u slučaju da se okvirom za period nakon Brexita smanje ovlaštenje centralne monetarne institucije eurozone.

Trenutno ECB nadzire te usluge najprije kroz učestvovanje u kolegijima koje čine međunarodni i supervizori zemlje domaćina.

Tražena ovlaštenja mora odobriti Evropski parlament, a osigurale bi ECB-u značajniju ulogu u identifikovanju i nadzoru sistemski važnih klirinških kuća izvan Evropske unije u slučaju da obrađuju “značajne iznose” transakcija u eurima, pojašnjava se u saopštenju ECB-a.

Dopune će omogućiti eurosistemu da prati i neutralizuje rizike povezane s aktivnostima centralnog kliringa koji bi mogli uticati na sprovođenje monetarne politike, upravljanje platnim sistemima i stabilnost eura.

Predložene dopune su uvrštene u EU-ovu analizu regulative infrastrukture evropskog tržišta i sastavni su dio nastojanja Evropske komisije da pojača svoje vlasti u nadzoru kliringa. U sklopu tih nastojanja Brisel razmatra i nove propise koji bi po potrebi ovlastili EU da nametne selidbu poslova kliringa na teritoriju Unije ako se ocijeni da pojačana supervizija nije dovoljna.