Propao pokušaj dogovora SAD i Južne Koreje

Svijet

Južna Koreja i SAD nisu postigle dogovor o ponovnom pregovaranju sporazuma o slobodnoj trgovini

Američki predsjednik Donald Tramp je taj sporazum nazvao „užasnim“, izjavio je jedan visoki zvaničnik iz Seula poslije sastanka sa američkim kolegama.

Američka administracija pokušava da revidira ovaj sporazum koji je potpisao bivši predsjednik Barak Obama i koji je Tramp oštro kritikovao kao „ubicu radnih mjesta“, prenosi agencija AFP.

„Tokom mnogo, mnogo godina, Sjedinjene Države trpile su ogromne trgovinske deficite… mi ćemo to promijeniti“, rekao je Tramp 30. juna na samitu sa novim predsjednikom Južne Koreje, Mun DŽae-Inom.

Južna Koreja, četvrta najveća azijska ekonomija i sedmi najveći trgovinski partner SAD-a, ostaje pri stavu da ne postoji očigledna veza između sporazuma i američkog trgovinskog deficita.

Trgovinski zvaničnici obe strane okupili su se danas u Seulu nakon što je Vašington pozvao na sastanak, ali nisu uspjeli da postignu „bilo kakav dogovor“, izjavio je novinarima ministar trgovine u Seulu, Kim Hjun-Čong.

„Nismo se složili sa jednostranim zahtjevom SAD-a da se revidira sporazum o slobodnoj trgovini između Koreje i SAD“, rekao je Kim, dodajući da datum novog sastanak nije utvrđen.

„Objasnili smo i da je trgovinski deficit SAD-a rezultat složenog niza činilaca na mikro i makro nivou, a ne rezultat sporazuma između Koreje i SAD“, naveo je on.

Trampovo upinjanje da se revidira sporazum dio je njegovih širih nastojanja da smanji trgovinske deficite svoje zemlje sa mnogim državama, uključujući i sa Južnom Korejom, ključnim azijskim saveznikom sa kojim se suprotstavlja nuklearnim prijetnjama iz Sjeverne Koreje.

SAD su drugi najveći trgovinski partner Seula posle Kine.

Američki deficit u robnoj razmjeni sa Južnom Korejom se više nego udvostručio otkako je 2012. na snagu stupio sporazum o slobodnoj trgovini, i to sa nivoa od 13,2 milijarde dolara u 2011. godini na 27,6 milijardi dolara prošle godine, prema podacima SAD-a, prenosi francuska agencija.