Japanska privreda u najvećem padu u posljednjih pet godina

Svijet

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca treća ekonomija svijeta smanjila se 1,6 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, i to pre epidemije koronavirusa u Kini, pokazali su u ponedeljak objavljeni zvanični podaci, prenosi “Novac.hr”.

Time je prekinuto razdoblje četiri uzastopna tromjesečna rasta, a pad je najsnažniji od drugog tromjesečja 2014. godine kada se ekonomija smanjila za 1,9 odsto.

Posljednja tri prošlogodišnja mjeseca obilježili su podizanje stope PDV-a s osam na 10 odsto i tajfun Hagibis koji je usmrtio više od 100 ljudi i prouzrokovao poplave širom zemlje.

Tako je lična potrošnja potonula 2,9 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porasla 0,5 odsto. Ulaganja kompanija u nove fabrike i opremu smanjila su se 3,7 odsto.

Uvoz je pao 2,6 odsto, nakon 0,7-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Izvoz je smanjen 0,1 odsto. Na godišnjem nivou japanska privreda u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju pala je 6,3 odsto.

Epidemija novog koronavirusa u Kini najavljuje nove probleme, kao što pokazuje anketa Kyodo Newsa. Prema rezultatima objavljenim prošlog vikenda, čak 82,5 odsto ispitanika strahuje od negativnog uticaja epidemije na japansku privredu.

Krajem prošle nedjelje Međunarodna agencija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) procijenila je da bi Japan u prvom ovogodišnjem tromjesečju zbog pada broja kineskih putnika mogao da zabilježi pad prihoda u turizmu za 1,29 milijardi dolara.