Svjetske cijene hrane skočile treći mjesec zaredom

Svijet

FAO indeks cijena hrane, koji prati međunarodne vrijednosti najčešće korišćenih prehrambenih proizvoda, u avgustu je u prosjeku iznosio 96,1 poena, što je 2 odsto više u odnosu na prethodni mjesec i dostigao je najviši nivo od februara 2020. godine.

FAO indeks cijena žitarica porastao je za 1,9 odsto u odnosu na jul, u prosjeku za 7 odsto više od vrijednosti zabilježenih u avgustu 2019. godine.

Cijene kukuruza porasle su za 2,2 odsto zbog zabrinutosti da će nedavna šteta na usjevima u Sjedinjenim Američkim Državama uticati na ponudu, dok su međunarodne cijene pirinča takođe porasle, usljed sezonske potražnje i sve većim potrebama afričkog tržišta.

FAO indeks cijena šećera porastao je za 6,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec, što je odraz smanjenih izgleda za proizvodnju zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Evropi i na Tajlandu, drugom po veličini izvoznika šećera na svijetu, kao i snažne potražnje Kine.

Indeks cijena biljnog ulja povećao se za 5,9 odsto, posebno pod uticajem tražnje za palminim uljem, ali i za uljem soje, suncokreta i uljane repice.

Ove izmjene uglavnom se tumače očekivanim usporavanjem proizvodnje u vodećim proizvođačima, ali i sve većim pritiskom uvoza. Cijena mliječnih proizvoda praktično se ne mijenja od jula, a kotacije sira i punomasnog mlijeka u prahu opadale su usred očekivanja obilne sezonske raspoloživosti izvoza u Okeaniji, dok su cijene maslaca porasle zbog pooštravanja izvoznih mogućnosti u Evropi nakon avgustovskog toplotnog talasa koji je smanjio proizvodnju mlijeka.

Indeks cijena mesa FAO takođe je bio gotovo nepromenjen od jula, mada je bio manji za 8,9 odsto u odnosu na prethodni avgust, pošto je efekat niže potražnje za govedinom, piletinom i ovčetinom neutralisan rastućom potražnjom za svinjskim mesom u Kini.