Wall Street: Dow Jones i S&P 500 u blagom porastu

Berza

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks blago ojačali, pri čemu su cijene akcija u defanzivnim sektorima porasle, dok su u tehnološkom pale

Dow Jones ojačao je 0,07 odsto, na 21.409 boda, a S&P 500 za 0,03 odsto, na 2.439 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,29 odsto, na 6.247 bodova. Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najviše su juče, 0,8 odsto, porasle cijene akcija u komunalnom sektoru, a slijedio je telekomunikacijski s rastom od 0,6 odsto. Ti se sektori smatraju defanzivnima, sporije rastu, ali nose veću dividendu.

S druge strane, najviše su juče pale, za 0,6 odsto, cijene akcija a u tehnološkom sektoru, koje posljednjih nedjelja znatno osciliraju.

– Radi se o dobitnoj prodaji pred kraj tromjesečja. No, ne bi me iznenadilo da se početkom jula trend preokrene u nadi da će taj sektor ostvariti snažan rast zarada – kaže Tim Ghriskey, direktor u fondu Solaris Asset Management.

Pale su, za 0,2 odsto, i cijene akcija u energetskom sektoru jer se cijene nafte ne uspevaju znatnije oporaviti, iako su od početka godine pale oko 20 odsto. Uprkos smanjenju proizvodnje OPEC-a, ponuda je i dalje velika jer raste proizvodnja nafte u SAD-u i nekim drugom velikim svjetskim proizvođačima, pa su zalihe i dalje na visokim nivoima, što onemogućuje rast cijena ′crnog zlata′.

Među dobitnicima se juče našao finansijski sektor, s rastom od 0,5 odsto, jer su u svojim komentarima William Dudley, predsjednik Fedova ogranka u New Yorku, i John Williams, predsjednik Feda u San Francisku, poručili da do kraja godine očekuju još jedno povećanje kamata centralne banke, iako podaci trenutno ukazuju na usporavanje rasta inflacije i ekonomije.

A i juče objavljeni izvještaji o neočekivanom padu novih narudžbi za kapitalne proizvode u SAD-u u maju pokazuje da najveća svjetska ekonomija nije baš u najboljoj formi.

Zbog toga trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji samo 50 odsto izgleda da će do kraja godine Fed još jednom povećati kamate nakon što je od početka godine to već učinio u dva navrata.

A na evropskim berzama cijene akcija juče su osjetnije porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 odsto, na 7.446 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,29 odsto, na 12.770 bodova, a pariski CAC 0,56 odsto, na 5.295 bodova.