Evropske berze slabe na kraju nedjelje

Berza

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene akcija su pale, drugi dan zaredom, što je najviše posljedica pritiska na tehnološki sektor

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u minusu 0,8 odsto, oslabivši drugi dan zaredom. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,40 odsto, na 7.412 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,65 odsto, na 12.134 boda, a pariski CAC 1,0 odsto, na 5.134 boda.

Iako je juče na Wall Streetu Dow Jones dostigao novi rekordni nivo, ulagače je pokolebao pad S&P 500 indeksa, što je najviše posljedica pada cijena akcija tehnoloških kompanija. Taj je sektor u ovoj godini predvodio po rastu, pa su se sada, uprkos dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima tehnoloških giganata kao što su Alphabet i Facebook, ulagači odlučili na dobitnu prodaju. Zbog toga je juče S&P indeks tehnološkog sektora skliznuo 0,8 odsto i na evropskim te azijskim berzama tehnološki sektor pod pritiskom, pa je tako cijena akcija južnokorejskog tehnološkog diva Samsunga pala više od 3 odsto.

Akcija Amazona pojeftinila je 3 odsto jer je najveći svjetski internet trgovac sinoć izvijestio o oštrom padu dobiti u drugom tromjesečju zbog povećanih investicija.

Uprkos današnjem padu cijena akcija, analitičari kažu da je raspoloženje na tržištima dobro zahvaljujući vrlo dobrim poslovnim rezultatima većine kompanija i svijetlim izgledima po globalnu ekonomiju.

Pozitivno na tržišta utiče i stabilnost cijena nafte na najvišim nivoima a u posljednjih osam nedjelja. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros blago pala, na 51,40 dolara.