Azijske berze pale, euro jači

Berza

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija pale jer je ulagače obeshrabrio loš dan na Wall Streetu, dok je euro ojačao nakon poruka iz Evropske centralne banke da bi ove godine mogla početi ukidati podsticajne mjere

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,3 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,4 odsto. U Šangaju i Australiji su porasle između 0,1 i 0,5 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto.

Azijske je ulagače pokolebao jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks skliznuo 0,8 odsto, što je njegov najveći dnevni pad u posljednjih šest nedjelja. Pritom su najviše pale cijene akcija u tehnološkom sektoru, koji je pod pritiskom već nedjeljama.

Znatno su juče pale i cijene akcija u zdravstvenom sektoru jer je republikanska većina u američkom Senatu odgložila glasanje o prijedlogu zdravstvenog zakona zbog velikih unutrašnjih podjela, što je novi neuspjeh u ukidanju tzv. ′Obamacarea′.

Pokazalo se da je to izborno obećanje predsjednika Donalda Trumpa teško ispuniti, pa se na tržištima sve više sumnja da će uspjeti sprovesti i druga obećanja o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

Podršku tržištima pruža stabilnost cijena nafte, nakon što su juče skočile gotovo 2 odsto, zahvaljujući padu kursa dolara. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros blago porasla, na 46,65 dolara, dok je na američkom tržištu pala 0,2 odsto, na 44,15 dolara.

A na valutnim je tržištima euro snažno porastao nakon što je juče predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi kazao da bi ECB mogla prilagoditi svoje politike, s obzirom na poboljšanje ekonomskih izgleda u Evropi. To je podstaklo spekulacije da bi centralna banka ove godine mogla početi ukidati izdašne podsticajne mjere.

Zahvaljujući tome, kurs eura prema američkoj valuti jutros je dostigao 1,1350 dolara, najviši nivo u 10 mjeseci, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1190 dolara. U odnosu na japansku valutu, dolar je ojačao, pa se njegova cijena kreće oko 112,10 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 111,95 jena.

Jačanje dolara prema japanskoj valuti zahvaljuje se očekivanjima da će američka centralna banka do kraja godine još jednom povećati ključne kamatne stope, nakon što je to učinila u dva navrata od početka godine.