Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar skočio

Berza

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija pale, nakon višednevnih dobitaka, jer su ulagači oprezni zbog stagnacije indeksa na Wall Streetu, dok se dolar malo oporavio od jučerašnjih gubitaka

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,5 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,6 odsto. U Singapuru su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,1 odsto. Od početka nedjelje taj je indeks u plusu oko 1,3 odsto, pa je na putu dobitaka četvrtu nedjelju zaredom.

Azijski su ulagači oprezni jer je juče na Wall Streetu prekinut višednevni uspon cijena. Dow Jones indeks došao je do novog rekordnog nivoa, no S&P 500 prekinuo je pozitivan niz koji je trajao sedam dana.

Naznake ubrzavanja rasta američke ekonomije i najave predsjednika Donalda Trumpa da će smanjiti poreze, povećati fiskalnu potrošnju i olabaviti regulacije u pojedinim sektorima podržavali su uspon cijena akcija posljednjih mjeseci. Od početka godine S&P 500 na dobitku je oko 5 odsto, dok je Dow Jones istovremeno ojačao otprilike 4 odsto. Podršku tržištu pružali su i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Međutim, sezona objava poslovnih rezultata bliži se kraju, pa su ulagači oprezniji dok čekaju konkretne Trumpove poteze koji bi mogli podržati dalji uspon tržišta.

Pozitivno su ove nedjelje na tržišta uticali i dobri makroekonomski pokazatelji iz najvećih azijskih ekonomija, ali postoji zabrinutost da bi u slučaju pretekcionističkih mjera Donalda Trumpa oporavak mogao biti zaustavljen.

A cijene su nafte porasle nakon vijesti da bi OPEC mogao razmotriti dodatno smanjenje proizvodnje ako zalihe nafte ne padnu na ciljane nivoe. Zahvaljujući tome, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,2 odsto, na 53,45 dolara, no od početka nedjelje u minusu je 0,7 odsto. I na londonskom je tržištu barel jutros poskupio 0,2 odsto, na 55,75 dolara, smanjivši gubitak u ovoj nedjelji na 1,7 odsto.

Na valutnim se tržištima dolar jutros blago oporavio nakon jučerašnjeg oštrog pada. Tako je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,1 odsto, na 100,50 bodova, nakon što je juče potonuo 0,7 odsto. Od početka nedjelje na gubitku je 0,3 odsto.

U odnosu na japansku valutu kurs dolara ojačao je jutros 0,2 odsto, na 113,40 jena, nakon što je juče oslabio 0,8 odsto. Cijena eura kreće se oko 1,0670 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0610 dolara. Od početka nedjelje euro je na dobitku 0,3 odsto. (Hina)