EU: Svi se zadužuju, kamate na minimumu

Rast zaduživanja domaćinstava u eurozoni dostigao je u maju najviši nivo u osam godina

Izjave kreatora monetarne politike podstakle rast povjerenja u jedinstvenu valutu, izvještava agencija AFP, pozivajući se na danas objavljene podatke Evropske centralne banke (ECB).

Kreditiranje domaćinstava poraslo je prošlog mjeseca za 2,6 odsto u odnosu na 2,4 procenta u aprilu, što je najbrži rast od marta 2009. godine, pokazuju podaci ECB-a.

Rast kreditiranja poslovnih subjekata iznosio je u maju solidnih 2,4 posto, dok su ukupni krediti privatnom sektoru takođe zabilježili stabilan rast od 2,6 odsto.

Kreatori monetarne politike ECB-a su u nedavnim javnim obraćanjima iznosili stav da su njihove mјere za ublažavanje kriterijuma za kreditiranje kompanija i domaćinstava „odradile posao“, dajući bitan podsticaj ekonomiji koju je uzdrmala finansijska kriza.

ECB je ponudila jeftine zajmove bankama, smanjila kamatne stope na istorijski minimum i nastavlja da upumpava desetine milijardi eуra mјesečno u finansijski sistem putem kupovine obveznica.

Olakšavajući pristup gotovini, centralna banka nastoji da stimuliše privredni rast i da pogura naviše inflaciju prema ciljanom nivou od nešto malo ispod 2,0 procenta.

ECB je podigla očekivanja rasta u predstojećim godinama u svojim novim prognozama objavljenim ranije ovog mјeseca, ali predviđa da će inflacija i dalje zaostajati u odnosu na targetiranu stopu.