Inflacija u Eurozoni usporila, trgovinski suficit porastao

Eurozona

Stopa inflacije u Eurozoni usporila je u oktobru zbog značajnog pada cijena energije, objavio je Eurostat, potvrdivši tako svoju raniju procjenu.

Takođe je saopšteno da je 19-člani blok u septembru uknjižio veći suficit u trgovini sa ostatkom svijeta, jer je izvoz porastao više od uvoza, prenosi agencija Rojters.

Inflacija je u oktobru, kako je potvrđeno, porasla za 0,7 odsto na godišnjem nivou, što je usporavanje u odnosu na rast od 0,8 posto u septembru.

Kao uzrok usporavanja inflacije naveden je pad cijena energije od 3,1 odsto. Bazna inflacija, iz koje su izuzete nestabilne cijene energije i hrane, potvrđena je na 1,2 odsto u oktobru, što je nepromijenjeno u odnosu na septembar.

Kada se izuzmu cijene energije, hrane, alkohola i cigareta, inflacija je porasla za 1,1 odsto u oktobru, što je ubrzanje u odnosu na 1,0 odsto iz septembra.

U odvojenom saopštenju, Eurostat je objavio da se trgovinski suficit bloka povećao na 18,7 milijardi eura u septembru, u odnosu na 12,6 milijardi eura zabilježenih u septembru 2018. godine. To je, takođe, veći suficit u odnosu na višak od 14,7 milijardi eura iz avgusta ove godine.

Uprkos trgovinskim tenzijama, Eurozona je u septembru povećala izvoz robe u ostatak svijeta za 5,2 odsto u poređenju sa isti periodom prošle godine, što je više nego neutralisalo rast uvoza od 2,1 odsto.