Čomski: EU prijeti raspad zbog kraha neoliberalne politike

Uspostavljanje jedinstvene valute bez odgovarajuće političke strukture je recept za propast

Američki filozof, Noam Čomski, smatra da će uspon desnice i stavova protiv establišmenta kao rezultat neuspjele neoliberalne politike u Evropi vjerovatno dovesti do kraha Evropske unije, što bi bio „tragičan razvoj događaja“.

Po Čomskom, kandidatkinja francuske krajnje desnice za predsjednika države Marin Le Pen, koja navija za referendum o članstvu Francuske u EU, ima velike izglede da pobijedi na predsjedničkim izborima 2017. i pokrene inicijativu za takozvani Fregzit. Takođe, kže, Njemačka nije ta koja bi pokrenula raspad Evropske unije jer ona ima koristi od tog bloka („Kada bi se Unija raspala, to bi bio tragičan razvoj događaja”).

Čomski smatra da je neuspjela neoloberalna politika prošle generacije uticala na ovako veliki porast popularnosti desničarskih stranaka.

– Ti programi su osmišljeni na način da dovedu do stagnacije i čak propadanja velikog dijela stanovništva. Takođe su teško potkopali demokratiju, što je čak očitije u Evropi nego u SAD. Rezultat tih procesa je to što su ljudi gnjevni, razočarani, sa srušenim nadama u budućnost.

Iako hvali evropske integracije kao jedno od „najvećih dostignuća u periodu poslije Drugog svetskog rata, Čomski tvrdi da je ta struktura postala praktično nefunkcionalna.

– Uspostavljanje jedinstvene valute bez odgovarajuće političke strukture je recept za propast. Ne postoje mehanizmi koji bi omogućili da bogati sektori pomažu siromašnim u teškim vremenima u Evropskoj uniji.

(Rasha Today)