Marisa Mejer odlazi sa funkcije i sa 186 miliona dolara u džepu

Pet godina upravljanja jednom od prvih korporacija na internetu koja propada narušila bi ugled svakoga, a to iskustvo je bilo posebno poražavajuće u slučaju Marise Majer, glavne izvršne direktorke kompanije Yahoo-a, koja danas odlazi za pozicije, doduše, veoma bogata, ali uglavnom prezrena

Godine 2009. bila je zvijezda u usponu u kompaniji Google, a magazin Glamur ju je stavio na listu žena godine. Prošlog mjeseca sajt Ouler, posvećen biznisu, proglasio ju je najomraženijim glavnim izvršnim direktorom.

Njena potraga za strategijom koja će preokrenuti zlu sreću kompanije bila je bezuspješna. Pod njenom upravom kompanija je kupila desetine kompanija – uključujući i Tumblr za 1,1 milijardu dolara, ali to nije imalo gotovo nikakvog efekta. Predložen je složeni plan razrade jedinog dragocjenog resursa kompanije – udjela u kineskom gigantu za elektronsku trgovinu Alibaba koji je nekada bio vrijedan 40 milijarda dolara, ali taj plan nikada nije realizovan.

Majerova je otpustila hiljade zaposlenih i navukla gnijev hiljada drugih nakon što je ukinula politiku kompanije koja je omogućavala rad od kuće. Obilato je trošila, vodila naglašenu politiku mikromenadžmenta i oterala od sebe sve potencijalne saveznike.

U vrijeme kada je došla na čelo kompanije, Yahoo je već duboko zagazio u krizu. Kompanija je izgubila vodeću poziciju u sektoru pretraživača deset godina ranije, a biznis model internet portala postao je prevaziđen. Upravni odbor, predvođen glavnim izvršnim direktorom i suosnivačem Džerijem Jangom, arogantno je odbio Majkrosoftovu ponudu da preuzme kompaniju za 45 milijardi dolara i tražio više. Marisa Majer, kao mlada i motivisana osoba i sa iskustvom u Google-u, trebalo je da spase kompaniju i vrati joj nekadašnju slavu. Umjesto toga, kompanija se raspala, a Verajzon je kupio njene ključne resurse za 4,5 milijardi dolara, a ostatak se spojio sa drugim marginalnim internet kompanijama.

Situacija u kojoj se našla smatra se klasičnim primjerom fenomena u kome se očekuje da žena preokrene situaciju kompanije u krizi, bilo zato što uprava misli da su za to potrebne stereotipne ženske vještine, bilo zato što žene sebi ne mogu da priušte da budu izbirljive kada im se pruži prilika za upravljanje. To je zamka u koju su upale i Ursula Berns(Kseroks), Mari Bara (Dženeral Motors) i Kerol Barc, jedna od prethodnica Marise Majer u kompaniji Yahoo (niko od njih, osim Bare, više nije direktor).

Majerova je vjerovatno zavšila karijeru rukovodioca, a sa otpremninom od 186 miliona dolara, više nikada neće morati ponovo da radi. Imajući u vidu posljednjih pet godina, to vjerovatno neće ni željeti.