Buffett donirao fondaciji Gates 3,17 milijardi dolara

Poznati investitor Warren Buffett u ponedjeljak je donirao oko 3,17 milijardi dolara dionica svoje kompanije Berkshire Hathaway za fondaciju Bill & Melinda Gates i još četiri porodične dobrotvorne organizacije, što je njegov najveći pojedinačni doprinos u više od deceniju staroj namjeri da većinu svog bogatstva da u dobrotvorne svrhe

Dvanesta godišnja donacija američkog milijardera za pet dobrotvornih organizacija uključila je 18,63 miliona dionica serije ‘B’ kompanije Berkshire, pojedinačne vrijednosti od 170,25 dolara prema tržišnoj cijeni od ponedjeljka.

Kompanija je objavila da je Buffett (86) od 2006. godine u korist rada pet dobrotvornih organizacija donirao 27,54 milijarde dolara, uključujući i oko 21,9 milijardi fondaciji Gates.

Buffett u vlasništvu ima još oko 17 posto konglomerata Berkshire, čije je sjedište u Omahi u saveznoj državi Nebraska, kojeg milijarder vodi i gradi od 1965. godine, uprkos tome što je više od 40 posto udjela poklonio.

Fondacija Gates, koja je koncentrisana na unaprijeđenje zdravstvene zaštite, smanjenje siromaštva i razvoj obrazovanja, od donacije od ponedjeljka primila je oko 2,42 milijarde dolara. Bill Gates je blizak prijatelj s Buffettom.

Buffett je takođe donirao fondaciju Susan Thompson Buffett, nazvanu po njegovoj preminuloj supruzi, kao i fondacije Howard G. Buffett, Sherwood i NoVo, koje su pokrenule njegova djeca Howard, Susan i Peter.

Nakon jučerašnje donacije, Buffett je po magazinu Forbesu ostao četvrta najbogatija osoba na svijetu.

Prije objave donacija, Forbes je neto vrijednost Buffettovog bogatstva procjenjivao na 76,3 milijarde dolara, dok su bogatiji od njega suosnivač Microsofta Bill Gates s 89,4 milijardi, osnivač kompanije za internet prodaju Amazon Jeff Bezos s 84,8 milijardi te španski biznismen i vlasnik nekoliko modnih lanaca Amancio Ortega s 81,8 milijardi dolara.