Ekstremna Jaguarova limuzina: 0-100 km/h za 3,7 s

Automobil

Iza radionice Jaguarovog “odjeljenje za specijalne operacije” izašla je nova zvijer sa 600 konjskih snaga

Jaguar XE SV “Project 8” pogonjen je 5.0 litarskim V8 motorom sa kompresorom koji proizvodi 600 ks (441 kW) i 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Snaga se prenosi na sva 4 točka putem osmostepenog Quickshift automatskog mjenjača. U fabrici tvrde da je automobil u stanju da iz mjesta do stotke ubrza za svega 3,7 s, dok je maksimalna brzina 320 km/h.

Vozilo je postavljeno na 20 inčne alu felne, a masa je smanjena upotrebom ugljeničnih vlakana u procesu izrade branika i haube.

Za aerodinamična poboljšanja zaslužni su prednji podesivi spliter, ploča koja je postavljena ispod poda automobila, zadnji difuzor (iz koga izviruju 4 izduvne cijevi) i veliki spojler.

Ugrađeno je i specijalno ogibljenje sa tvrđim oprugama, a adaptivni sistem oslanjanja omogućava da se automobil spusti za dodatnih 15 mm kada se vozi na trkačkoj stazi.

Jaguar XE SV “Project 8” standardno se isporučuje sa 4 sportska sjedišta, a u ponudi je i opcija za stazu sa dva trkačka sjedišta (takođe izrađena od ugljeničnih vlakana) sa specijalnim sigurnosnim pojasevima, dok se u zadnjem dijelu kabine umjesto sjedišta nalazi rol-bar “kavez”.

Jaguar XE SV “Project 8” proizvodiće se u ograničenoj seriji od 300 primjeraka, koji će se prodavati po početnoj cijeni od oko 150.000 funti (oko 170 hiljada eura).