„Pametne” gume za samovozeće automobile

Automobil

Goodyear je najavilo probnu upotrebu svojih inteligentnih pneumatika u američkoj firmi Tesloop, koja nudi usluge prevoza iz mjesta u mjesto, pri čemu koristi isključivo električna vozila marke Tesla

Goodyear je razvio “pametne” pneumatike koje će isporučivati startap kompaniji Tesloop iz Kalifornije, a riječ je o jednom od najuspješnijih preduzeća koje nudi usluge mobilnosti iz mjesta u mjesto, pri čemu koristi isključivo električna vozila kompanije Tesla.

Ova vozila mjesečno pređu u prosjeku do 27.000 kilometara, a njihovo vozilo sa najvećom kilometražom – Tesla Model S koji je u upotrebi od 2015. godine – nedavno je premašio 483.000 pređenih kilometara.

Inteligentni pneumatici koji će biti montirani na vozila firme Tesloop na prvom mjestu omogućavaju dijagnostiku pneumatika i time daju važan doprinos efikasnijoj upotrebi guma, ali i većoj bezbjednosti na putu.

Pneumatici su opremljeni bežičnim senzorima koji će neprestano mjeriti i bilježiti temperaturu i pritisak u pneumaticima, a istovremeno će razmjenjivati podatke sa drugim vozilima i povezivaće ih s algoritmima u Goodyear cloud-u.

To će korisnicima obezbijediti važne informacije i omogućiti im da predvide kada treba da servisiraju ili zamjene gume i time poboljšaju cjelokupno poslovanje voznog parka.

U okviru saradnje, Goodyear će obezbijediti Tesloopu održavanje i popravke pneumatika u periodu kada su njihova vozila na stanicama za punjenje pogonskih baterija.

Prvi Goodyear inteligentni pneumatici biće u upotrebi od jeseni, a zatim će se postepeno opremiti cjelokupan vozni park Tesloopa.